Нов имплант на Neuralink получи от FDA определението “революционно устройство”

Neuralink, компанията за мозъчни импланти, основана от Илон Мъск, постигна значителен напредък с импланта си Blindsight, който беше определен като “пробивно устройство” от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Това определение е част от доброволната програма на FDA за пробивни устройства, която има за цел да ускори разработването и прегледа на иновативни технологии, които могат да предоставят по-ефективно лечение или диагностика на животозастрашаващи или необратимо инвалидизиращи заболявания или състояния.

Имплантът Blindsight

е предназначен да възстанови зрението на хора, които са слепи. За разлика от импланта Telepathy на Neuralink, който позволява на пациенти с гръбначни наранявания да контролират компютри с мислите си, Blindsight се фокусира върху възстановяването на зрението. Мъск заяви, че имплантът вече е показал обещаващи резултати при маймуни, като първоначалната резолюция е сравнима с ранните видео игри, но с потенциал да надмине нормалното човешко зрение в бъдеще.

Определението за пробивно устройство

позволява на Neuralink да си взаимодейства по-тясно с експертите на FDA по време на процеса на предварителен преглед, като се справя с всякакви въпроси по-ефективно. Това приоритизиране може значително да ускори времевата линия за разработване на Blindsight, потенциално довеждайки го до пазара по-бързо.

Освен потенциала си да възстанови зрението, Мъск твърди, че Blindsight може в крайна сметка да позволи на потребителите да виждат в различни дължини на вълните, като инфрачервена и ултравиолетова, които са извън възможностите на естественото човешко зрение. Тази амбициозна цел подчертава трансформативния

потенциал на технологията на Neuralink.

Въпреки че определението на FDA е обещаваща стъпка напред, то не гарантира, че Blindsight ще бъде успешен в клиничните изпитвания или ще получи окончателно одобрение. Въпреки това, то предоставя път за по-оптимизирано разработване и регулаторен преглед, което е от съществено значение за довеждането на такава революционна технология до нуждаещите се.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *