Генетичните технологии: Баланс между наука и морал на сцената на Ratio

Какви са социалните и етични последствия от напредъка в генетичните технологии? Можем ли да определим границата между терапия и „подобрение“ на човешкия организъм?

Отговорите на тези въпроси ще търсят д-р Любомир Балабански, д-р Славил Пейков и проф. д.н. Стоян Ставру на 18 септември на събитието “Етика и Генетика”. Те ще разгледат как новите технологии за четене и редактиране на ДНК променят начина, по който разбираме наследствеността и здравето.

Лекторите на събитието, водещи експерти в областта на генетиката и етиката ще обсъдят възможностите и рисковете на генните терапии, като се фокусират върху теми като CRISPR, метагеномика и наследяване на генетични промени. Ще разгледат най-големите етични предизвикателства пред съвременната генетика, включително правото на отказ от генетични изследвания и последствията от тези решения за индивидуалната и фамилната идентичност.

Д-р Славил Пейков е молекулярен генетик и преподавател в катедра “Генетика” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След като завършва докторантурата си в Хайделбергския университет, Германия, той натрупва опит в областта на генното инженерство и синтетичната биология. В момента изследванията му се фокусират върху бактериалната геномика и механизмите на антибиотична резистентност. Той е ръководител на българските отбори по синтетична биология iGEM Bulgaria.

Д-р Любомир Балабански е завършил молекулярна генетика в Единбургския университет и геномика в СУ „Св. Климент Охридски“. Той има богат опит в геномната диагностика и изследванията върху геномите на български столетници с цел установяване на генетични фактори, предразполагащи към здравословно дълголетие. Работил е в първата геномна лаборатория в България и е автор на множество научни публикации в български и международни списания.

Събитието ще бъде модерирано от проф. д.н. Стоян Ставру, юрист и философ, ръководител на секция „Етически изследвания“ към Българската академия на науките. Той е един от водещите експерти по биоправо в България, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Стоян Ставру е основател на научното електронно списание „Предизвикай правото!“ и има активна роля в развитието на медицинското право у нас.

Кой държи контрола върху гените: Личен избор или социална отговорност ще стане ясно на 18 септември на събитието “Етика и Генетика”, когато водещи експерти ще търсят пресечната точка между науката и морала.

“Етика и Генетика” ще се проведе на 18 септември от 20:00 часа (отваряме врати в 19:00 часа) в Строежа. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *