Една четвърт от европейците признават, че не харесват сватбените си снимки

Резултати от ново проучване на HONOR, глобален доставчик на смартфони, разкриват нови схващания за сватбената фотография и нарастващата тенденция към алтернативни подходи за заснемане на големия ден. Една четвърт (25%) от европейците признават, че не харесват сватбените си снимки. Същевременно, 29% са избрали да нямат официален сватбен фотограф, а повече от една трета (36%) разкриват, че вместо това биха помислили да помолят приятел, който е добър в смартфон фотографията, за свой сватбен фотограф.

През последните десет години са наблюдава увеличение с 27 пункта на търсенията за „сватбен фотограф“**. Близо половината от европейците (46%) заявяват, че харесват гъвкавостта и креативността на създателите на съдържание, използващи смартфони за заснемането на сватбени снимки – влиянието на дигиталните технологии и социалните мрежи върху нагласите за документиране на големия ден е очевидно.

Почти половината от хората (49%) смятат, че сватбената фотография трябва да влезе в крак с времето. Все повече европейци планират или са използвали нови начини, за да съберат най-добрите снимки от гостите на сватбеното си тържество – сватбен уебсайт (39%) или хаштаг (39%).

Нещо повече, над една четвърт (29%) биха обмислили да използват само снимки, заснети от гости на специалния им ден. Почти една трета (31%) биха направили състезание по фотография за сватбените си гости, за да получат най-доброто от тържеството.

Проучването, поръчано от HONOR, подчертава възможностите на камерата на смартфоните от новата серия H200, които заснемат несравними изображения, захранвани от изкуствен интелект, улавящи светлина и сенки с DSLR качество във всеки кадър. С усъвършенствани функции, включително функцията AI Eraser***, потребителите могат да премахват фонови елементи, като хора или предмети, за по-изчистени и красиви снимки.

За какво най-много съжаляват хората от сватбения си ден: 16% заявяват, че сватбената фотография е най-голямото им разочарование, следвано от избора им на гости (12%) и мястото на сватбата (11%). Някои европейци смятат, че традиционната сватбена фотография отнема твърде много време за заснемане и получаване на снимките (13%). Други 13% казват, че виждат снимките като отживелица, а 11% като мъчение.

Лорен Причард, създател на сватбено съдържание в Social Brides Club, коментира резултатите от изследването така: „Създаването на сватбено съдържание се превърна в огромна част от сватбената индустрия. Огромно предимство е, че съдържанието се доставя в рамките на 24 часа, което означава, че двойките могат незабавно да преживеят сватбения си ден и да го споделят веднага в социалните медии. Никога не забравяме колко е важно за младоженците да получат „специалния кадър“ на следващия ден, с който да обявят в Instagram, че вече са женени. Винаги ще има място за професионална сватбена фотография и видеозаснемане, но окончателната им доставка може да отнеме до шест месеца, така че създаването на сватбено съдържание е идеалното допълнение към това. 

Заснетото задкулисно съдържание на смартфон е по-естествен и необработен начин за запечатване на сватбени спомени, което сме свикнали да виждаме напоследък. С всичко, което се случва по време на сватбата, повечето двойки искат да имат възможно най-много спомени от специалния си ден. Всички ние правим снимки и видеоклипове на телефона си за всяко събитие, на което присъстваме, така че наемането на създател на съдържание означава, че няма да пропуснете какво се случва на вашия специален ден. Някои двойки използват QR кодове на сватбеното тържество, за да насърчат гостите да качват снимките си от събитието или дори да използват приложения, които действат като дигитална камера за еднократна употреба.“

Лорен сподели и най-добрите си съвети за получаване на перфектната снимка със смартфон, за да помогне на сватбените гости да заснемат най-добрата портретна фотография:

  1. Почистете обектива си: Това е огромна грешка, която хората често правят. Винаги носете малка микрофибърна кърпа за очила или, още по-добре, кърпичка за лещи, за да сте сигурни, че обективът ви е чист. Ако нямате нищо под ръка, избършете обектива в дрехите си. Замърсеният обектив означава размазани или мътни снимки и това не може да се поправи. Искаме чисто и свежо, винаги.
  2. Изберете разумно фона си: Избягвайте претрупани пространства за вашите снимки и накарайте обектите си да позират там, където красотата на избраното място е очевидна. За снимки, при които имате по-малко контрол върху композицията, използването на функцията AI Eraser за премахване на нежелани обекти от снимката ще спомогне за по-добър резултат.
  3. Избягвайте контражура: Никога не поставяйте обектите си пред прозорец със светлина, която ги осветява отзад, тъй като това води до преекспониране на снимките. Винаги поставяйте обектите си с лице към прозореца, така че светлината да попада върху лицата им.
  4. Използвайте слънцето в своя полза: Много фотографи предпочитат да снимат на сянка в слънчеви дни, тъй като това е по-благоприятно за портретни фотографии. Но когато става въпрос за смартфон фотография, пряката слънчева светлина е идеална. Ние заснемаме много сватби на различни дестинации в цяла Европа и се научихме да използваме слънцето в наша полза.
  5. Направете няколко кадъра: Никога не правете само една снимка. Съвременните смартфони имат капацитета да заснемат много снимки за кратко време, което означава, че можете да изберете най-добрата. Функцията за подобряване на груповата снимка също ще спомогне за това, тъй като разпознава премигнали очи и ги коригира, за да ги отвори.

Калин Клеж, маркетинг директор на HONOR за Румъния, България, Северна Македония и Република Молдова, каза: „Тенденциите във фотографията продължават да се развиват и резултатите от нашите изследвания подчертават, че хората търсят нови начини да заснемат най-добрата портретна фотография, включително в деня на сватбата си. В HONOR знаем колко е важно заснемането на спиращи дъха фотографии, особено на важни поводи като сватби на обичани и любими хора.  Новата серия H200 предоставя управлявана от изкуствен интелект фотографска прецизност, като гарантира, че можете да заснемете обекта си по всякакви начини и да диференцирате опциите за портрети, фонове и осветление за перфектно балансирани изображения.”

 

Смартфонът H200 Pro помага на сватбените гости да заснемат печелившата портретна фотография. Той разполага с функции за подобряване на груповите снимки. Технологията „Multi Frame Synthesis“ интелигентно идентифицира кадри, в които очите на човек са затворени или има лицево изкривяване, причинено от проблеми с ъгъла на заснемане, и актуализира с по-добър кадър, за да предостави перфектната групова снимка всеки път. Серията H200 задава нов стандарт в портретните снимки, включително и за вашия специален сватбен ден. За повече информация, моля, посетете онлайн магазина на HONOR на адрес https://www.honor.com/bg/.

 

Бележки към редакторите:

 

*25%

 

Проучване, проведено от Censuswide за HONOR през август 2024 г. с над 10 000 потребители, включително 5000 женени хора, на възраст между 18-75 години, анкетирани в пет пазара: Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Италия (2000 респондента от всеки пазар).

 

**Google Trends се използва за анализиране на интереса към търсенето по темата за сватбената фотография от 2015 г. досега в [България]. Месечните резултати бяха използвани за създаване на средна годишна стойност. За 2024 г. годишният резултат се основава на данни до 31 юли 2024 г.

 

***Само за устройства 200 и 200 Pro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *