Съвет за безопасност на изкуствения интелект стартира в САЩ

Съвет за безопасност на изкуствения интелект (AI) започна работа в САЩ. В партньорство с Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, новият орган ще съветва политиците относно интеграцията на AI в стратегическата инфраструктура на страната.

Сред участниците в него са Сам Алтман от OpenAI, Сатя Надела от Microsoft и Сундар Пичай от Alphabet, компанията-майка на Google. Други популярни участници са Дженсън Хуанг от Nvidia, Кати Уордън от Northrop Grumman и Ед Бастиан от Delta. Те ще сътрудничат за формирането и управлението на политиките и стратегиите за безопасност на AI.

Основната задача на борда е да предостави препоръки на операторите на електропреносни мрежи, доставчиците на транспортни услуги и производствените предприятия. Целта е да се определи как тези организации могат да защитят своите системи от потенциални заплахи, които биха могли да бъдат предизвикани от напредъка на технологията.

Секретарят по вътрешна сигурност, Алехандро Майоркас, подчертава, че внедряването на AI в стратегическата инфраструктура може значително да подобри услугите. Например, AI може бързо да открие проблеми в електроцентралите. Въпреки това, той признава, че това съдържа и своите рискове, които агенцията се надява да сведе до минимум с помощта на новия съвет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *