Китайските дронове DJI – пред забрана в САЩ

Американските власти продължават да изтласкват китайските технологични марки от пазара в САЩ, считайки ги за заплаха за националните интереси. След Huawei и YMTC, сега е ред на DJI – най-големият производител на дронове, да бъде забранен.

Според Конгреса на САЩ, DJI е обвинен в шпионаж в полза на Китай. Въпреки че компанията декларира, че продуктите ѝ са предназначени за мирни цели и са популярни сред обикновените потребители и бизнеса, американските власти са обезпокоени. Особено тревожно е, че 6% от акциите на DJI са собственост на китайски държавни предприятия, което подхранва опасенията за шпионаж от страна на Китай.

След приемането на закон за забрана на DJI, продажбите на мултикоптерите, видеооборудването и микроконтролерите на компанията в САЩ ще бъдат прекратени. Въпреки че вече продадените безпилотни летателни апарати ще продължат да се използват, тяхната техническа поддръжка и частите им в крайна сметка може да станат недостъпни.

Това ще засегне сериозно 58-процентовия дял на DJI на американския пазар. Така американските власти продължават курса си на изтласкване на китайските технологични марки от американския пазар, като следващата цел е приложението TikTok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *