Летящи коли, прозрачен лаптоп, хуманоидни роботи и 5G велосипед на тазгодишния Световния мобилен конгрес

Александър Александров, Барселона

 

Световният мобилен конгрес (MWC) в Барселона е най-голямото събитие за мобилни комуникации и всички области на технологиите в света. По традиция всяка пролет то събира представители на телеком операторите, производителите на клетъчно оборудване и смартфони, онлайн гиганти, стартъпи, инвеститори и експерти от цялата дигитална индустрия. Организиран от GSMA, конгресът дава възможност на гости от цял свят да се запознаят с най-новите иновации в редица технологични области –

от смартфони, през IoT, до роботи и виртуална реалност.

Тазгодишното издание на форума отново събра в столицата на област Каталуния над 100 000 посетители, които участваха в десетки лекции и дискусии, и разгледаха стотиците щандове в панаирното градче в Барселона, което е с размерите на реален малък град. Кореспондент на Smartage.bg отново посети мобилното шоу и в следващите редове ще ви разкажем от първа ръка за най-интересните иновации, представени на него.

Хуманоидният робот Ameca

На щанда на Etisalat на MWC 2024 беше представено второ поколение на робота Ameca, което показа най-новото в развитието на роботиката пред посетителите на конгреса. Известен със своите реалистични лицеви изражения, хуманоидът привлече вниманието на експерти и технологични ентусиасти.

За първи път той беше показан на изложението CES 2022. В сравнение с тогава обаче, сега имаше множество подобрения в способностите му за лицево изразяване и генеративния изкуствен интелект. Това му помогна не само да привлече тълпа от посетители, а и да демонстрира потенциала на изкуствения интелект да взаимодейства с хората. Разнообразните лицеви изражения на Ameca показват как роботите биха могли в бъдеще да станат интегрална част от нашето ежедневие.

Първата електрическа кола на Xiaomi

Китайският гигант Xiaomi използва Световния мобилен конгрес в Барселона, за да покаже своя първи електрически седан – модела SU7, който бързо се превърна в един от акцентите на събитието. Оборудван е с операционната система Hyper OS на Xiaomi, която осигурява безпроблемна интеграция с мобилните телефони и умните устройства на марката. Може да ускори от 0, до 100 км/ч. само за 2,78 секунди и да измине до 668 км. с едно зареждане на батерията. Сред екстрите му е също поддръжка на бързо зареждане до 400 вата.

Нови смартфони

Електрическата кола не беше единствената иновация, представена от Xiaomi на MWC 2024. Ден преди самия старт на конгреса компанията показа в Барселона и новата си серия смартфони Xiaomi 14, отново в партньорство с Leica. Серията включва два модела – Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra.

Със своите характеристики Ultra версията е сред най-добрите мобилни телефони на пазара в момента. Тя се отличава с кръгъл модул на камерата и плосък дизайн, а корпусът е изграден от алуминиева рамка, нанотех веган кожа и Xiaomi Shield Glass. Оборудван е с четири 50 мегапикселови камери на гърба, като основната разполага с безстепенна променлива бленда ƒ/1,63-ƒ/4,0. Телефонът може да снима в 8K качество с 30fps на всяка от четирите камери, а основната поддържа снимане с 4K 120fps и е приспособима за до 5х забавен каданс. Вграденият режим Movie предоставя възможност за професионално видеозаснемане и въвежда практики от кинематографичната индустрия.

По време на конгреса нови смартфони представиха също компаниите Nothing, ZTE и Tecno.

Концептуален прозрачен лаптоп от Lenovo

На тазгодишното издание на Mobile World Congress (MWC 2024) в Барселона, Lenovo представи своя иновативен концептуален лаптоп ThinkBook, който би могъл да се нареди сред пионерите с прозрачен дисплей. В добавка той има и прозрачна клавиатура, която се отделя. Екранът му е 17,3-инчов Micro-LED и освен всичко останало се отличава със своята безрамкова структура.

Прозрачната клавиатура елиминира традиционното тактилно усещане при натискане, заменяйки го с елегантна гладка повърхност, предлагайки уникално усещане при докосване, подобно на стъкло. Освен това тя може да се отдели и да се трансформира в дъска за рисуване. Предоставена беше и писалка за артисти и дизайнери, като клавиатурата изчезва при деактивация. Благодарение на Micro-LED технологията, лаптопът предлага изключителна наситеност и контраст на цветовете с яркост до 1000 nit, осигуряваща чудесна видимост както в затворено помещение, така и на открито, гарантирайки комфорт за очите при всякакви условия.

Летящи коли

Не за първи път на Световния мобилен конгрес се представят концепции за летящи автомобили, но тази година темата заемаше много по-централно място. Такива видяхме на няколко от фирмените щандове на конгреса, включително тези на SK Telecom и Etisalat. И двете компании ги представиха по-скоро като част от своите концепции за умния град и умния транспорт на бъдещето, обезпечени от мобилните комуникации от пето и шесто поколение.

Най-голям интерес по темата обаче предизвика лекцията на Джим Духовни, главен изпълнителен директор на Alef Aeronautics – първата компания, получила разрешение да лети със своята летяща кола в САЩ. Пред аудиторията на конгреса той разказа подробно как се е зародила идеята, как се е превърнала в реална концепция и след това в прототип. След това сподели и своята визия за бъдещето на транспорта и за времето, което хората ще спестяват, използвайки летящи коли за придвижване в градовете, без да чакат в задръствания.

Първият 5G велосипед

На тазгодишното издание на конгреса видяхме и първия велосипед с 5G свързаност, който беше представен от компанията Orbic, редом с новите й телефони, умни часовници и аксесоари. Въпреки че идеята е иновативна, няма как да не си зададем и въпросът – “Кому е нужно едно колело да има високоскоростна мобилна връзка?”. Футуристичните технологии впечатляват, но много от тях все още не са намерили своето реално приложение в живота ни и само времето ще покаже каква ще е ползата от тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *