Първият човек с мозъчен чип на Neuralink може да управлява компютърна мишка с мисълта си

Първият човек с мозъчен имплант от Neuralink е в състояние да управлява компютърна мишка с помощта на мисълта си. Информацията беше споделена от самия Илон Мъск, основател на биотехнологичния стартъп.

Милиардерът обяви в социалните мрежи, че пациентът, който е бил подложен на специална операция по имплантиране на чипа, се е възстановил напълно и без никакви странични ефекти. Той може да мести курсора на мишката по екрана, използвайки само мисълта си.

В момента Neuralink се стреми да получи колкото се може повече кликвания с бутона на мишката от пациента. Припомняме, че компанията успешно имплантира чип на първия си пациент миналия месец, след като през септември получи одобрение за набиране на хора за изпитвания.

Мъск не крие амбициите си, че чиповете му ще повлияят успешно при лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения. Въпреки това стартъпът му, който беше оценен на около 5 млрд. щ. долара, беше изправен пред многократни призиви за проверки на протоколите за безопасност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *