NASA търси доброволци за едногодишна симулация на живота на Марс

Американската космическа агенция NASA обяви, че търси доброволци за участие във втората си симулация на живота на Марс, наречена Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2). През цялата мисия, която ще започне през пролетта на 2025 г., четиримата избрани членове на екипажа ще бъдат настанени в 3D-принтиран хабитат с площ от 1700 квадратни фута в Хюстън.

Хабитатът Mars Dune Alpha в Центъра на NASA в Джонсън е проектиран да симулира какъв би било животът на бъдещите изследователи на червената планета, където околната среда е сурова и ресурсите са ограничени. В момента има екипаж, който живее и работи там като част от първата мисия CHAPEA, която вече е на половината от своята 378-дневна задача. По време на престоя си доброволците ще извършват поддръжка на хабитата и ще отглеждат култури, сред други задачи. Към хабитата е прикачен пясъчник с площ 1200 квадратни фута за симулирани космически разходки.

NASA приема заявления на уебсайта на CHAPEA от сега до 2 април. Кандидатите трябва да са граждани на САЩ на възраст между 30 и 55 години, да говорят английски и да имат магистърска степен в областта на STEM, плюс поне две години професионален опит, минимум хиляда часа пилотиране на самолет или две години работа към докторска програма в областта на STEM. CHAPEA 2 е втората от три мисии, които NASA е планирала за програмата, първата от които започна на 25 юни 2023 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *