OpenAI с мощно откритие, което може да застраши човечеството

Служители от изследователския екип на OpenAI съобщиха, че може да са направили “мощно откритие в областта на изкуствения интелект, което би могло да застраши човечеството”. Агенция Ройтерс публикува писмото, което те са изпратили до предишния съвет на директорите на компанията и за което се смята, че е предизвикало напускането на Сам Алтман.

Според Ройтерс, някои служители вярват, че т.нар. проект Q* (Q-Star) може да бъде пробив в разработката на общ изкуствен интелект (AGI). Той представлява мощна автономна система, която надминава хората в повечето икономически дейности. Твърди се, че в писмото на изследователите са били отбелязани уменията на AGI и потенциалната опасност за човечеството.

Според The Information, Сам Алтман се е съгласил да бъде направено вътрешно разследване на събитията от последните дни. Предишният управителен съвет на OpenAI обоснова уволнението му с това, че не е бил “постоянно откровен” с членовете на съвета. Въпреки това повече подробности не се разкриват пред обществеността, инвеститорите или временните изпълнителни директори.

Припомняме, че Сам Алтман беше изненадващо отстранен от OpenAI в петък. Ден по-късно Microsoft го назначи за ръководител на новия им екип за изследвания в областта на изкуствения интелект. Въпреки това, има сведения, че Алтман може да се върне в OpenAI като главен изпълнителен директор на компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *