Българската EnduroSat стартира мисия за изследване на Слънцето заедно с NASA

Българската стартъп компания за космически технологии EnduroSat ще си партнира с Калифорнийския университет – Бъркли и Американската космическа агенция NASA по нова мисия за изследване на Слънцето. Тя е наречена PADRE и се очаква да даде нов поглед върху недостъпните досега модели за ускоряване на слънчевите изригвания.

Мисията е резултат от сътрудничеството между Лабораторията за космически науки на Калифорнийски университет в Бъркли (SSL/UCB), Центъра за космически полети Goddard (GSFC), Югозападния изследователски институт (SWRI), Университета по приложни науки и изкуства на Северозападна Швейцария (FHNW) и Центъра за ядрени изследвания Saclay към Комисариата по атомна енергия (CEA-Saclay).

Специализирана в областта на наносателитите EnduroSat, ще съдейства за изпращане в откритото пространство на ценна изследователска апаратура, чрез която ще се извършва същинското проучване. Спътникът на българската компания трябва да се върти с постоянна скорост, докато прави измервания.

Научните инструменти (рентгенов поляриметър и сензор за насоченост) ще бъдат разположени на сателита 12U на EnduroSat, а изстрелването е насрочено за 2025 година.

Новината за участието на българската компания идва скоро след затварянето на кръг на финансиране от серия А, в рамките на който през месец май привлече 10 млн. долара. Водещ инвеститор бе европейската инвестиционна компания CEECAT Capital, която е фокусирана върху пазарите с голям растеж в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Наскоро EnduroSat подаде и документи за разрешение и регистрация на първото българско сателитно съзвездие. То се казва Balkan Constellation (съзвездие „Балкан“) и ще бъде изградено от поне 120 наносателита.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *