NASA избра Lockheed Martin за конструктор на ядрената си ракета за пътуване до Марс

Компаниятa Lockheed Martin бe избрана oфициaлнo oт Американската космическа агенция NASA и пpaвитeлcтвeнaтa aгeнция DARPA зa дa пpoeĸтиpa, изгpaди и тecтвa ядрено задвижвана ракета, ĸoятo щe бъдe използвaна зa пътуване до Марс. Рaĸeтaтa, извecтнa ĸaтo “The Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations” (DRACO), щe бъде изcтpeлянa в ĸocмoca дo 2027 година.

Двете агенции от години работят по проекта DRACO, който има за цел да разработи ракета с ядрено задвижване, способна да улесни пътуванията до Марс и да намали рисковете за екипажа. Това ще допринесе за постигането на множество научни и изследователски цели в космическите мисии.

Ракетите с ядрено задвижване са значително по-ефективни в сравнение с традиционните химически ракети. Те имат по-голяма ефективност, тъй като използват по-малко гориво, което ги прави по-икономични и по-ефективни.

Също така, те могат да носят повече научно оборудване, което е от съществено значение за космически мисии, изискващи много научни измервания и експерименти. В допълнение ракетите с ядрено задвижване осигуряват по-голяма мощност за комуникационни системи и научни инструменти, което подобрява възможностите за връзка с космически апарати и научни изследвания на далечни планети и тела в космоса.

Съгласно новия договор Lockheed Martin ще бъде отговорна за всички етапи в процеса на разработка и изпълнение на космически кораби. Компанията ще отговаря за проектирането на корабите, интегрирането на всички компоненти, както и за тестването на функционалността и безопасността им преди изпращането им в космоса.

Освен това, тя ще се сътрудничи с други партньори от индустрията, вероятно за споделяне на знания, ресурси и експертиза, за да постигнат най-добрите резултати в разработката на космически мисии.

Такива партньорства са честа практика в космическата индустрия, където множество компании и организации работят заедно, за да превърнат възможностите за изследване на космоса в реалност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *