Как новите технологии помогнаха на футбола

Тези, които не са големи фенове на футбола, ще се изненадат да разберат колко технология има в тази игра. Не, играчите все още няма да носят някакви свръхестествени костюми, но футболните организатори използват технология за подобряване както на игровото изживяване за играчите, така и на феновете, както и помагат за перфектната работа на реферите, за да могат те да вземат правилни и бързи решения, докато са на терен.

Технологията навлиза лека-полека във всеки един аспект от нашия живот, така че няма как футболът да прави изключение. Ако вие сте запалянковци, но въпреки това не сте запознати с новите технологии във футбола, то е задължително да прочетете следващите редове. 

Както казахме, технологиите са навсякъде. Именно благодарение на тях днес е много по-лесно да залагаме на спорт. Онлайн бетингът в efbet ни улесни толкова много, че можем да играем в уюта на нашия дом, докато гледаме Световното по футбол. Само с няколко клика можете да заложите на любимия си отбор, а ако имате нужната подготовка, чели сте достатъчно футболни анализи, прогнози и други показатели, както и имате доза късмет, то е съвсем възможно и да излезете победители от направения залог. 

Какво ви е нужно? Смарт устройства, стабилна интернет връзка и безкрайно любопитство, за да се впуснете в дебрите на онлайн бетинга. Залагайте с мисъл, за да не се провалите. И най-важното е да се забавлявате, докато сте в играта.  

Системата за интелигентната топка е иновация във футбола. Системата използва мрежа от приемници, поставени на различни места на терена, за да проследи точното местоположение на топката в реално време, включително с голяма точност. По време на мача реферът има достъп до събраната информация, а също така страничните съдии ще бъдат сигнализирани, когато топката напусне очертанията на терена.

Футболната технология Ястребово око е представена за първи път през 2001 г. и оттогава е преминала през много тестове и показва отлични резултати. Това е най-развитата система до този момент. Освен във футбола, се използва още в тениса, както и крикета. В рамките на половин секунда, Ястребово око може да даде становище дали топката е пресякла линията и го съобщава на главния рефер.

Световното първенство по футбол през 2018 г. в Русия използва чисто нов тип видео технология, наречена Video Assistant Reneper (VAR), за да помогне на съдията. Целта е да се идентифицират грешки, които остават незабелязани по-рано в играта. От специална зала, намираща ще в близост до стадиона, VAR екипът подпомага реферите при вземането на точни решения.

Ясно е, че технологията е тук и традиционалистите, които все още не могат да я възприемат, трябва да приемат факта. Технологията във футбола е там, за да улесни работата на всички, да помогне да се избегнат всички моменти, които са спорни, както и да намали възможността за субективно отношение на главния рефер и останалите съдии. Не е и далеч моментът, в който нова технология ще излезе на преден план. И това е в реда на нещата. Светът се развива и ние не трябва да отхвърляме системите, които ни помагат да живеем по-добре.