Ревю на рутера Tenda AC10U AC1200

 

Китайският производител Tenda представи новия си рутер AC10U AC1200, подходящ за домове и малки офиси. Той осигурява добро покритие и стабилен сигнал, подходящ както за онлайн игри, така и за 4К видео стрийминг. В редакцията получихме една бройка от модела и имахме възможност да тестваме от първа ръка неговите възможности.

 

Какво има в кутията?

 

Освен самия рутер, производителят е поставил в кутията мрежов кабел, захранващ кабел, ръководство и гаранция. Всъщност снимка на устройството и подробно описание на неговите функции има изобразени на самата кутия. Това всъщност се оказва особено удобно, защото още преди да я разпечата, потребителят добива представа за възможностите на продукта.

 

Външен вид и размери

 

Външният вид на Tenda AC10U е особено атрактивен и със сигурност привлича вниманието на любителите на видео игрите и научната фантастика. Четирите му външни батерии и светещите LED индикатори му придават модерен и геймърски вид. С тях моделът на практика наподобява нещо, излязло от фантастичен филм или игра.

 

Взимайки устройството в ръце, откриваме, че на задния му панел се намират четири порта – три за устройствата в локалната мрежа и един WAN за свързване към интернет. В ляво от тях са разположени два важни бутона – WPS/Reset и Wi-Fi On/Off, а в дясно – гнездото за захранване на рутера. В добавка – тук има и USB 2.0 порт, който може да се използва за споделяне на принтер.

 

Точните размери на рутера са 220×141,5×49 мм., а теглото му е едва 820 грама.  Тези негови показатели го нареждат сред компактните рутери на китайския производител – нещо, в което успяхме да се уверим сами.

 

Стабилно интернет покритие за целия дом

 

Рутерът на Tenda разполага с двубандова Wi-Fi технология със сумарна скорост до 1167 Mbps. Тя осигурява безпроблемна работа на множество устройства, доставяйки стабилно интернет покритие за целия дом. При разглеждания модел честотните ленти 2,4GHz и 5GHz работят паралелно. В добавка, устройството поддържа стандарта 802.11ac Wave 2 и технологията за предаване на данни 2×2 MU-MIMO.

 

Процесор

 

Tenda AC10U AC1200 разполага с процесор с тактова честота 1 GHz, допълнен от 128 MB памет. Отличителна негова черта е, че и четирите му порта са гигабитови. Това, както се уверихме сами, прави устройството идеално за 4К видео стрийминг и онлайн игри.

 

Нашите тестове показаха, че разглежданият модел осигурява достатъчно бърза и безпроблемна връзка за гейминг в мрежата на множество компютри, смартфони, таблети и конзоли.

 

Технология Beamforming+

 

За това допълнително допринасят вграденият усилвател и технологията Beamforming+. Те заедно елиминират т.нар. “мъртви зони”, осигурявайки стабилен сигнал навсякъде у дома. Нашите тестове доказаха, че с Tenda AC10U е напълно възможно да се ползва интернет едновременно на до 30 устройства, включени към мрежата.

 

Най-новият рутер на китайския производител Tenda се предлага в търговската мрежа у нас на цена от около 80-85 лв. Достъпната цена, в съчетание с всички изброени възможности, го правят идеално решение за 4К видео стрийминг, онлайн игри и други онлайн развлечения у дома.