Как да изберем подходящата за нас кола

 

За избор на вашия първи автомобил или ако искате да смените стария със нов, имате предпочитания за марка, модел, някои особени характеристики като с какво гориво се зарежда, дали е скъпа поддръжката, което зависи до голяма степен от това лесно ли се намират части за самия автомобил, с колко конски сили е или по специфични технически характеристики с какъв двигател е, скоростна кутия и други.

Ако сте млад шофьор и не разбирате много от коли желателно е да потърсите съвет от близък или приятел, който има познания или да се доверите на специалисти. На пазара се предлага и такава услуга – оглед на кола.

Всеки търговец ще похвали продаваната стока, тъй като цели да извърши прадажба. Ако търсите употребяван автомобил, се налага да обиколите няколко автокъщи за оглед на подходяща кола. Огледът на автомобила е съставен от няколко части – оглед на двигател – запалване на двигател, проверка на газовете, проверка на масло, антифриз, преглед на датчици, водна помпа, свещи, горивна система, смукателна и изсмукателна система, маркучи въздушни потоци, спирачна система. Важно е да се извърши проверка на скоростната кутия и ходовата част.

За всеки оглед на кола трябва да обърнете внимание и на интериора – скоростен лост, педали, волан, тапицерия на седалки и подлакътници. Обърнете внимание и в какво състояние са вратите на автомобила – има ли ръжда по ръбовете и целостта на уплатнението. Не подминавайте багажника, той също е важен да е в добро състояние. Прегледайте и фаровете и стоповете на автомобила.

Ако сте доволен от огледа, задължително поискайте да я пробвате и се заслушайте дали има наличие на хлопане и тропане като освен на прав гладък участък карайте и по неравен, за да усетите реално състоянието на автомобила.

За да изберете правилния автомобил се съобразявайте с вашите нужди и изисквания, не правете компромиси с едно или друго нещо, защото ремонтът може да излезе доста скъп. Не се впечатлявайте от външния вид, всеки търговец може да почисти и да замаскира даден проблем и да придаде продукта в доста добро състояние. Бъдете внимателни в огледа на кола.