Tenda PH6 – Powerline адаптер със скорост 1Gbps

 


Възможно е и да не знаете, но интернет може да се предава както през мрежовите кабели и безжично, така и … през електрическата инфраструктура. Точно така – направо от контакта на ел. мрежата. Тази технология се нарича data over powerline и през последните години става все по-предпочитана от потребителите за изграждане на домашни или малки офисни LAN мрежи, които използват електрозахранващите кабели.


Този подход решава много от съществуващите проблеми при изграждането на мрежова инфраструктура. Например ако сте от щастливците с голям дом, е напълно вероятно да се сблъскате с липса на wi-fi сигнал на втория етаж, когато сте разположили рутер на първия и обратното. Или пък да имате множество кабели из стаите, които не само не изглеждат добре, но и могат да спънат някой от обитателите. Случайното им бутване по време на почистване пък може да доведе до изненадващо спиране на интернета, точно когато друг човек върши нещо важно онлайн или играе игра.


Във всички тези ситуации powerline адаптерите могат да окажат безценна помощ. За да се уверим в техните предимства, си осигурихме за тест модела Tenda PH6. С него можем лесно да използваме съществуващата електрическа инсталация за предаване на данни и по този начин да разширим възможностите на домашната си мрежа, без тя да ни пречи в ежедневието ни.


Ето и повече информация за устройството:


Какво съдържа комплектът


Отваряйки кутийката, откриваме две напълно еднакви PH6 устройства, всяко от които може да се използва като доставчик и приемник. В стартовия комплект са включени още инструкции и ръководства за експлоатация, както и два LAN кабела, за свързване на адаптерите.


Дизайн


Още в началото, когато взехме powerline адаптера в ръка, ни направи приятно впечатление неговият компактен дизайн и белия му цвят. Голямо предимство е, че на гърба на устройството е разположен контакт, в който можете да включите друг избран от вас уред.


Как работи?


Едното устройство се инсталира в близост до рутера на домашната мрежа. То се поставя в електрическия контакт и се свързва към рутера чрез LAN кабел. След това пъхаме другия адаптер в друг електрически контакт в рамките на сградата – например в стая, в която искаме достъп до мрежата, и го свързваме с LAN кабел към компютъра, ТВ приставката или друго устройство, което искаме да използваме.


Според производителя, тези адаптери са проектирани за 3D/HD видео стрийминг и за споделяне на домашните забавления. 


Plug and play


Както успяхме да се уверим сами, тази функция освобождава потребителя от необходимостта да прави каквито и да били настройки. Устройството заработи правилно, веднага след като беше окабелено и включено.


Други предимства


Освен компактните си размери (108.5 x 61.5 x 45 мм), които не се отличават от тези на електрически репелент за насекоми, PH6 се отличава със своята икономичност. Устройството консумира от 0.36W до максимум 3.2W, което със сигурност няма да натежи на сметките на домакинството.


HomePlug AV2 технология


Благодарения на тази нова технология Tenda PH6 успява да предложи скорост на предаване на данните до 1000 Mbps, използвайки единствено съществуващата електрическа мрежа. Това позволява на потребителите да гледат 4K HD видеоклипове и да прехвърлят обемисти данни през силовата линия.


Свързаност


Tenda PH6 притежава Ethernet порт, разположен в долната част на устройството. Той е десет пъти по-бърз от 100 Mbps Ethernet порта и както вече казахме осигурява 1000 Mbps скорост на LAN връзка за кабелни устройства като телевизор, игрова конзола, декодер, PC, NAS и принтер.


Точно до порта е разположен бутонът за свързване, който както лично се уверихме, може да се използва и за ресет.


Режим на пестене на енергия

 

Когато към него няма свързано устройство, PH6 влиза в режим на пестене на енергия, което може да намали потреблението на енергия с повече от 85% в зависимост от работната среда.