Ревю на MLS Range 5.5

MLS Range 5.5 е доста интересен нов смартфон на гръцката технологична компанията MLS Innovation, която стартира продажби на своите мобилни устройства на българския пазар само преди два месеца. Редакцията ни получи възможността да тества една бройка от модела и определено останахме с много добри впечатления.

 

Гласов асистент, който “знае” български език

 

Не е случайно, че първото, което тествахме, веднага след като извадихме устройството от кутията, са уменията на гласовия му асистент MAIC (MLS Artificial Intelligence Centre). Както се убедихме сами, той разбира добре български език, което прави смартфона единственото налично устройство с тази функция.

 

С обикновена гласова команда асистентът осъществява обаждания, изпраща мейли и съобщения, търси информация в Google и YouTube и дори превежда думи или изречения от български на английски език и обратно. Все пак не всички думи, с които го изпробвахме, бяха разбрани от изкуствения интелект и можем да кажем, че за да се използва тази функция пълноценно, трябва да се говори достатъчно ясно и бавно. Околният шум също е от значение.

 

Още нещо интересно – гласовият асистент е интегриран и с редица услуги за локализация, което прави откриването на най-близките аптеки, бензиностанции, заведения и други места изключително лесно с MLS Range 5.5 в ръка.

 

Освен да отговаря на гласови команди, асистентът може да отваря всяко едно приложение, инсталирано в потребителското MLS устройство, като камера, фенерче, Bluetooth и други.

 

Класически външен вид

 

Още при първия досег с устройството привличат вниманието неговият стилен външен вид и компактен дизайн. Смартфонът се отличава със своя семпъл, класически дизайн, в който няма нищо излишно.

 

Макар MLS Range да е от бюджетен тип, външният му вид по нищо не  отстъпва на по-скъпите модели телефони. Металната му рамка добавя допълнителни якост и стил към неговата визия. Освен това, държейки го в ръка, се уверихме, че устройството се побира удобно в нея и работата с една ръка също става много лесно. В добавка 5.5-инчовият HD+ дисплей на устройството впечатлява със своята висока резолюция и ярки цветове.

 

Вграденият сензор за пръстови отпечатъци също работи добре, в което се убедихме от първа ръка. Това е похвално за апарат, който може да се намери на пазара у нас на цени от 20 до 200 лв. с договор към мобилен оператор.

 

Камери 

 

MLS Range 5.5 разполага с 13-мегапикселова основна и 3.2-мегапикселова предна камера за красиви селфита. Софтуерът за управление на снимките, LED светкавицата и автофокусът улесняват работата с тях. По време на тестовете направихме доста разнообразни снимки при различна светлина и можем да кажем, че моделът е много добър избор за непрофесионалния потребител, който обича да снима и очаква технологиите да му помагат в ежедневието.

 

Останахме впечатлени от множеството сценични режими – портрет, ландшафт, море, сняг, пламък на свещ и др., както и от възможностите да се направят редица корекции на кадъра веднага след снимка като например изрязване, промяна на яркостта и контраста и др.

 

Процесор и памет

 

За работата на MLS Range 5.5 се грижи 8-ядрен процесор с тактова честота 1,30 GHz, допълнен от 2 GB оперативна памет и 16GB вътрешна памет с възможност за разширение до 64GB чрез micro SD карта. Телефонът може да работи с 2 SIM карти едновременно с функцията SIM Dual.

 

Комуникации и операционна система

 

MLS Range 5.5  поддържа 4G мобилни комуникации и скорост на мобилния интернет 16 GB Dual. Операционната система, използвана от модела, е Android Oreo 8.1. Тествахме възможностите му с различни игри и приложения и се уверихме, че тя работи добре. Стига да не отваряте твърде много страници в браузъра едновременно, апаратът работи плавно и нормално.

 

Батерия

 

Батерията на MLS Range 5.5 е с капацитет 2700 mAh, което позволява значително по-дълга работа с него. Нашите тестове установиха, че при спокойна работа с устройството, батерията издържа цял ден, а когато го използвахме основно за разговори – издържа два дни. 

 

Range 5.5 е устройство с перфектно съотношение на цена и качество, а гласовият асистент на български е екстра, която дори скъпите флагмани не притежават. С уникалната си технология, добрите си параметри и качествените материали на изработка смартфонът сериозно изпъква пред останалите модели от този клас.