Ревю на суич Tenda TEF1109P

 

 

 

През последните години концепцията за работно пространство се промени много, а разчупената и отворена офис среда започна да заменя традиционните работни помещения. Същевременно високите изисквания за мрежова свързаност не просто не изчезнаха, а напротив – с наличието на все повече свързани устройства и все по-разнообразни мултимедийни приложения днес те стават още по-големи.

 

Един бързо развиващ се подсегмент като IP видеонаблюдението например предефинира представите ни за качество на мрежовата инфраструктура. При такъв тип проекти често екипите се сблъскват с проблема с недостатъчното мрежово предаване, както и с това, че разстоянието между всеки терминал на камерата и центъра за наблюдение е различно. Докато някои терминали са само на няколко метра, а други – на примерно сто метра, то трети могат да отстоят на повече от километър. В добавка в такива случаи камерите често се инсталират навън или на високо, което крие рискове от мълнии.

 

Един от водещите производители на мрежово оборудване Tenda е взел предвид всички тези предизвикателства, създавайки суич от ново поколение, който може лесно да се използва в множество разнообразни типове проекти. Моделът се нарича Tenda TEF1109P и в редакцията ни получихме възможност да се запознаем отблизо с едно такова устройство.

 

Суичът разполага с девет (8+1) LAN порта и поддържа стандартите IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3x, IEEE802.3ab, IEEE 802.3af и IEEE 802.3at. Това включва осем 10/100Base-TX RJ45 интерфейса за пренос на данни и за захранване едновременно, както и един 10/100Base-TX RJ45 порт само за пренос на данни. Моделът поддържа скорост от 10/100Mbps.

 

Сред екстрите на Tenda TEF1109P е вградената технология за мрежово разширяване, която позволява комуникация до 250 метра, прехвърляйки по този начин границата от 100 метра за пренос на данни. Суичът разполага с LED индикатор за статуса на връзката, статуса на PoE и други показатели. Има гъвкави изисквания за температура и влажност на помещението, в което оперира, а размерите му са 177.5 x 104 x 26 мм.

 

Портовете 1-8 поддържат мрежовия стандарт IEEE 802.3at и IEEE 802.3af PoE, който гарантира максимална мощност на изходния сигнал от 30 W за всеки порт и 58 W за цялото устройство. Моделът разполага с 3C, FCC, CE и RHOS сертификати. Една от важните екстри на Tenda TEF1109P е вградената защита от светкавици, която прави устройството подходящо за използване в по-негостоприемна среда.

 

В заключение Tenda TEF1109P е изключително надежден суич с висока производителност и редица важни функции, които го правят подходящ за мрежови проекти от всякакъв мащаб.