Общи препоръки за избор на мебели за ученика

 

С началото на есента много родители започват да пазаруват в паника. За училището е необходимо да се купуват не само канцеларски материали, но и да се изберат подходящото бюро и стол за ученика. В училище всички класове са оборудвани с бюра и столове, но у дома детето трябва да прави домашните си работи някъде.

Ето, защо родителите трябва да знаят, кое е най-добро бюро за ученика, кой стол да изберат.

Когато избирате ученически мебели, трябва да следвате няколко доста прости правила.

На първо място, трябва да обърнете специално внимание на височината на масата. За да се определи правилно дали тази маса е подходяща за детето или не, трябва да оставите детето да седи на масата за известно време.

Щом ученикът седне на масата, трябва да постави ръце на плота. Важно е раменете да не се повдигат. Това показва, че масата е твърде висока и ще бъде неудобна зад него. Ако раменете са приведени много по-ниско, тогава масата е прекалено ниска. Вторият случай, може да доведе до бъдещи проблеми с позата и риск от развитие на сколиоза.

Продължителното седене на чина може да доведе до пренатоварване в междупрешленните капсули и в самия шиен участък. В бъдеще това може да предизвика допълнителни болки.

Препоръчително е моделът чин и стол за ученика да са съобразени с неговите размери. Това става, както по отношение на височина, така и съобразно възраст и ръст.

Важно е детето да се чувства комфортно, докато седи, а това е свързано и с правилно избраният стол.

Общи препоръки за избор на мебели за ученика

1. За предпочитане е да изберете училищни мебели от естествени материали за ученици:

Рамката е добре да е дървена, а тапицерията е изработена от естествени влакна. Не е желателно да се купуват мебели, изработени от пластмаса или лепилни материали, поради възможното изпаряване на вредните вещества. Когато мебелите да отговарят на съвременните стандарти, те винаги притежават необходимите сертификати.

2. В някои случаи е по-добре да изберете мебелен трансформатор с регулируема височина, при които работната повърхност се накланя под различни ъгли.

3. В избора е желателно да се вземе предвид мнението и на детето. Все пак то ще прекарва дълги часове и затова е важно да изпитва радост по време на заниманията си.

4. В допълнение към училищното бюро или масата със стол, оборудвайте ъгъла с рафтове или библиотека за учебници. Рафтовете трябва да бъдат разположени така, че детето да може да получи необходимите консумативи, без да се измъкне от мястото.

Допълнителни препоръки за организиране на ученическата стая:

Уверете се, че сте се погрижили не само за набавяне на учебните пособия и ученически мебели, но се погрижете за правилното осветление.

Всяко дете се нуждае от удобно и добре оборудвано работно място, където всяко нещо да си има място. Най-важното е, правилното обзавеждане да се грижи за позата и визията, като същевременно запазвате най-важното – здраве, без което дори най-успешното проучване няма да носи радост.