Какво представлява графичният таблет?

Графичният таблет (познат също като таблет с писалка, таблет за рисуване или дигитайзер) е хардуерно входно устройство, използвано предимно от дигитални художници, въпреки че много любители ги използват също. Графичните таблети са изградени от твърда пластмаса, чувствителна на допир повърхност на чертане, която прехвърля движенията на писалката или мишката към монитора. Позицията на стилуса или мишката директно корелира с позицията на курсора на монитора. Отнема известно време, за да свикнете с повърхността на таблета, но след като преминете през известно онучение, това е толкова естествено, колкото използването на писалка или молив на хартия.

Графични таблети Wacom

Има няколко марки графични таблети на пазара, като Wacom е най-популярният производител досега, и това е причината тук да отделим време точно за тази марка графични таблети. (Повече за избора на графичен таблет вижте тук)

Bamboo линията на Wacom е предназначена за домашни и офис потребители, и е най-основната и достъпна серия графични таблети. Фамилията Bamboo включва моделите Connect, Splash, Capture и Create.

Серията Intuos е професионалната линия на Wacom и се използва предимно от художници, графични дизайнери и други творци. Предлага се в четири размера: Intuos5 Touch Small, Intuos5 Touch Medium, Intuos 5 Touch Large и Intuos4 Extra Large. Всички таблети Intuos включват контроли за допир с пръсти, експресни ключове, усъвършенстван сензор за върха на писалката и 2048 нива на натиск. Като допълнителен бонус, таблетите Intuos5 имат повърхност с много точки на допир. Това означава, че можете да използвате жестове за позициониране и навигация точно както бихте направили с един смартфон, iPad, Kindle Fire и т.н.

Cintiq, който е топ моделът на линията, позволява на потребителите да рисуват директно на екран с висока разделителна способност. Това е толкова близо до рисуването с молив върху лист, колкото въобще е възможно!

Технически, Cintiq не е графичен таблет. По-скоро това е интерактивен дисплей с писалка. Започвайки от 999 долара и нараствайки до няколко хиляди долара, този таблет за рисуване ще опразни лесно банковата ви сметка. Но ако имате парите или пък изкарвате прехраната си с рисуване в дигиталния свят, това е вашият таблет! Предлага се в три размера: 13HD, 22HD и 24HD. Те също така предлагат 22HD Touch и 24HD Touch, ако желаете много точки на допир.