Софиянци видяха електрически болид

Най-новият болид на ABB FIA Formula E – Gen 2 бе представен на изложението Аутомотив Експо София 2018. Електромобилът, който бе официално представен по време на Международното автомобилно изложение в Женева по-рано тази година, ще направи своя дебют в началото на новия сезон през декември 2018 година.

„Развълнувани сме да посрещнем болид от АББ Формула Е в София и да представим бъдещето на електрическата мобилност на всички,“ каза Марсел ван дер Хук, Изпълнителен директор на АББ за България. „Благодарение на стратегичските ни партньори в България, бързите зарядни станции за електромобили на АББ са достъпни в цялата страна и очакваме да имаме повече от 35 инсталации до края на годината. Партньорството ни с Формула Е и присъствието на Gen 2 в България са поредния пример за това, че АББ води бъдещето на устойчивата мобилност в страната“ – допълни той.

Колите, използвани в Шампионата на АББ Формула Е, са най-модерните превозни средства, създадени по най-строгите изисквания за ефективност. На външен вид са сходни с колите от Формула 1, но при тези от Формула Е фокусът е върху енергийната ефективност, балансирания подход към околната среда и значително по-малкия шум. С максимална мощност от 250 kW, Gen 2 ускорява от 0 до 100 км/ч само за 2,8 секунди и може да достига максимална скорост от 280 км/ч.

Формула E, като първата в света изцяло електрическа международна серия за моторни спортове на FIA, служи като конкурентна платформа за тестване и разработване на технологии за електрификация и дигитализация, свързани с електрическата мобилност.