Ревю на безжичния рутер Tenda F300

През последните години безжичните рутери се превърнаха в стандартна част от оформлението на домовете и офисите ни. Проблемът е, че много от тях са прекалено големи и понякога – дори леко грозни, което създава проблеми с измислянето на локация, където да ги поставим. Друг често срещан проблем е, че капацитетът им не е достатъчен да покрие с качествена връзка един достатъчно голям апартамент, а още по-малко офис.

Разработчикът на мрежово оборудване Tenda възнамерява да реши всички тези проблеми с един единствен продукт. Новият рутер на компаняита Tenda F300 Wireless N е достатъчно мощен, за да обезпечи свързаността в почти всеки малък офис или жилище и същевременно е изключително компактен и стилен.

Екипът ни получи възможност да тества едно такова устройство и да се увери сам в неговите възможности. По-долу ще прочетете повече информация по въпроса.

Tenda F300 e 300Mbps безжичен рутер, който работи при честота 2.4GHz. Моделът разполага с 2 фиксирани 5dbi външни антени, които могат достатъчно качествено да покрият със сигнал околните помещения. Поддържа протоколите за мрежова комуникация IEEE 802.3/3U и IEEE 802.11n/g/b на Института на инженерите по електротехника и електроника, който налага стандартите в този сегмент.

Всичко това е затворено в корпус с размери – 172 мм. дължина, 111 мм. широчина и 25 мм. височина. Тялото на рутера е изключително стилно и компактно, което го прави подходящ за поставяне навсякъде в желаното помещение.

Честотният диапазон за работа на устройството е между 2.412GHz и 2.472GHz. Освен това то поддържа PPPOE, Static IP, L2TP и PPTP.

Рутерът може да обезпечи изцяло изискванията за сигурност на една компания или домакинство, поддържайки 64/128bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK и WPS. Освен това има вграден DHCP сървър и поддържа технологиите DMZ Host, Security Client Filter, Mac Filter и Websites Filter. Има възможонст за изграждаане на виртуална частна мрежа (VPN).

В заключение Tenda F300 е много добро предложение за малък и среден бизнес, както и за домашни потребители. Рутерът може лесно да обезпечи едновременната работа на различни типове мрежови услуги, включително видео стрийминг, игри в мрежа и други ресурсоемки приложения, които същевременно да не пречат на услуги като електронната поща или чат месинджърите.