Преглед на срещата между Бърнли и Челси

Сезонът във Вишата Лига е към своя край, а тези два се представиха по коренно различен начин. Бърнли направиха грандиозна кампания. Постигнаха най-доброто си представяне от всички сезони досега. Момчетата на Шон Дайк все още имат шанс да завършат в челните шест, а това ще бъде записано в историята, като едно от най-добрите представяния на отбор от Вишата Лига, като се има предвид успехите на клуба в миналото. Междувременно Челси не успя да защити титлата си от миналлия сезон и сега им остава единствено да играят за честа си в мачовете до края на първенството.

Бърнли успя да се задържи във Вишата лига през изминалия сезон и това разбира се беше определено като огромен успех за клуба. Същевременно отбора израстна много под ръководството на Шон Дайк , а това ясно показва, че 46-годишният специалист е свършил брилянтна работа начело на тима. Английския мениджър е един от фаворитите за наградата “Мениджър на сезона” и можем да се съгласим, че той би бил достоен победител. В началото на сезона Бърнли бяха отписани от повечето специалисти, а сега са много близо до това да си осигурят виза за европейските клубни турнири. Арсенал не се представя убедително в последните си мачове, а Бърнли са само на 2 точки зад тях, при оставащи 5 кръга до края на първенството. Ако разгърнем въображението си място в челната шестица не изглежда толкова непосилна задача за Виненочервените.

Челси успя да постигне обрат срещу Саутхямптън и да избегне поредното срамно поражение, след като изоставаше в резултата,  но въпреки това отново станахме свидетели на същите проблеми, който отбора показва от началото на сезона. Антонио Конте не съумя да повтори успеха от миналата кампания, когато изведе сините до титлата и изглежда времето му на “Стамфорд Бридж” изтича. Челси все още има някакви шансове да завърши в челната четворка, но това може да се случи единствено с безупречна игра на сините до края на сезона, а това изглежда малко вероятно предвид формата, в която се намира отбора. ФА Къп е най-добрият им шанс за успех този сезон и това може да накара Антонио Конте да даде почивка на част от играчите в четвъртък, за да ги запази свежи за полуфинала на Уембли този уикенд.

По-рано през този сезон, когато двата отбора се срещнаха, Бърнли хвърли бомбата на Стамфорд Бридж с изненадваща победа с 2:3, което още тогава подсказваше какво да очакваме от тях през тази кампания. Сам Воукс (2) и Стивън Уорд отбелязаха за Бърнли, а Алваро Мората и Давид Луиз бяха точни за Челси. Домакините от Лондон останаха с 2-ма играчи по-малко, след като Гари Кейхил (14’) и Давид Луис (88‘) бяха изгонени.

ИНТЕРЕСНИ СТАТИСТИКИ

През уикенда видяхме Бърнли за пръв път да бележи два гола още през първите 10 минути от началото на срещата (Бърнли 2:1 Лестър , 14.04.18г.)

Победата на Челси срещу Саутхямптън, пък беше първата от 2002г. насам, в която отбора успя да направи обрат, след като губеше в резултата с два гола разлика.

КЛЮЧОВИ ИГРАЧИ

КРИС УУД

Имаше съмнения, дали Крис Ууд би могъл да бъде толкова ефективен във Вишата лига, както бе в Чемпиъншип (припомняме, че той дойде в Бърнли от Лийдс през миналия сезон), но Виненочервените му паснаха идеално и той успя да се докаже, като играч от топ ниво, в топ първенство. Мениджърът на Бърнли Шон Дайк от друга страна е безупречен в откриването на нови попълнения за своя отбор и новозеландския национал е чудесен пример за това. Ууд има на сметката си 9 гола и една асистенция през този сезон, като успява да отбележи средно по един гол на всеки 134 минути. Това е впечетляващ рекорд за топ първенство и той ще бъде мотивиран да завърши сезона подобаващо. След като се завърна от контузия, 26-годишният играч на Бърнли се намира в отлична форма и това определено трябва да притеснява Челси, тъй като защитата им далеч не е убедителна през последните седмици. Ууд ще се опита да пробие централните им защитници с физика, а това ще им донесе много проблеми, особено на Андреас Кристенсен. Младият защитник показа обещаваща игра през сезона, но направи и много големи грешки. Пет гола и една асистенция в последните пет мача затвърждават факта, че Ууд се намира в страхотна форма. Ако играе на ниво в четвъртък, домакините имат добри шансове да вземат 3-те точки.

ОЛИВИЕ ЖИРУ

Френския национал привлече погледите, след като напусна Арсенал и подписа с Челси през януари, а през уикенда показа и защо трябва да му се има доверие. Той е добър във виздуха и притежава умението да бележи важни голове. Алваро Мората не успя да впечетли през първия си сезон в Англия, а в лицето на Жиру сините разполагат с обигран играч от Вишата лига, на когото могат да разчитат, когато се налага. През повечето време Жиру е на скамейката, но в последните няколко мача успя да спечели доверието на Конте и ще започне като титуляр. Ще интересно да видим, дали ще продължи с добрите изяви. Срещу Саутхямптъна Жиру отбеляза 2 гола, с които помогна на отбора си да направи обрат и по този начин впечетли мениджъра на сините. Бърнли са добре организиран отбор и гостите ще трябва да се възползват от всеки шанс, който им се отдаде. Те ще разчитат добрата форма на Жиру да им осигури победата, а това ще увеличи напрежението и върху отборите от топ 4 на таблицата.

СЪСТАВИ

Жорж-Кевин Н’Куду е под съмнение, тъй като се възстановява от контузия в бедрото. Бен Ми и Джонатан Уолтърс са другите двама под съмнение за домакините. Междувременно, Стивън Дефур и Роби Брейди със сигурност пропускат срещата.

Дани Дринкуотър е малко вероятно да вземе участите, след като продължава да се бори с контузия в прасеца. Сините няма да могат да разчитат на Итън Ампаду, а Давид Луиз ще се завърне най-малко след няколко седмици.

ПРОГНОЗА

 

Това ще бъде един много интересен за гледане сблъсък, тъй като Бърнли влиза в мача като фаворит срещу отбор от топ 6. Разликата в точките между двата отбора е доста по-малка от последния път, когато се срещнаха, а Челси изглежда вече няма за какво да се бори. Сините не изглеждат толкова отдадени на първенството, колкото бяха през изминалата кампания, а в клуба очевидно има големи проблеми. Домакините ще мислят единствено за Арсенал и 6-тото място в класирането, което ще им даде правото на участие в евро турнирите. Имайки предвид, че Виненочервените спечелиха пет от последните си пет мача, победа на Бърнли е много вероятен изход от срещата, а коеф. им в WINBET е доста примамлив 4,35.