Мерим кръвното налягане със смартфон

Изследователи разработиха нов сензор за измерване на кръвно налягане, който работи с всеки смартфон.

Важно е лекарите да осъществяват редовен мониторинг на кръвното налягане на пациентите, защото твърде високото или ниско кръвно крие рискове от сериозни сърдечно-съдови заболявания.


Мониторинг на кръвното налягане

Някога чували ли сте за сфигмоманометър? Вероятно самото име нищо не Ви говори, но при посещение на лекар или спешен кабинет, със сигурност са измерили кръвното Ви с този апарат.

Това е традиционният, познат на всички апарат за кръвно налягане. Не всеки го има у дома и не всеки може да работи с този апарат. И макар “сфигмоманометър” да звучи като име на някаква нова технология, всъщност вече съществуват по-съвременни устройства, като монитор за кръвно налягане, холтер и дори мобилни приложения.

За улеснение на всички, които намират за сложно измерването на налягането със сфигмоманометър, учени разработиха сензор за смартфон, който премерва налягането само като поставите пръстта си върху сензора. За изработката на новия сензор, учените са използвали оптично устройство и датчик, който отчита промени в налягането и конвертира тези промени в електрически сигнал. Сензорът работи със смартфон и резултатите се изобразяват на дисплея.

Как работи сензорът? Поставяте пръстта си върху него, сигналите се разчитат по вграден алгоритъм, подобно на познатите фитнес тракъри и смарт гривни, които следят пулса, съня, крачки и т.н. – техника, наречена фотоплетизмография.

Синдромът на бялата престилка е добре познат и често е причина при измерване на кръвното налягане в болнично заведение, на лице да са притеснителни резултати.  Предимството на този нов сензор е, че позволява много бързо да се премери и да се следи кръвното налягане, което е важен фактор за превенция на сериозни сърдечно-съдови състояния.