Intel Optane правят системата много по-бърза

Intel разказа за достойнствата на SSD дисковете от нов тип Optane, които осигуряват висока скорост на работа на компютъра в най-различни задачи. В основата на Optane лежи технологията за памет 3D XPoint, отличаваща се с висока производителност и плътност на разположение на компонентите, ниска консумация на енергия и достъпна цена. Тази енергонезависима памет е до 1000 пъти по-бърза и има 1000 пъти по-дълъг живот в сравнение с NAND.

Intel твърди, че при използване на Optane в състава на система с процесор Core от седмо поколение (платформа Kaby Lake), първоначалното стартиране на компютъра става два пъти по-бързо. Освен това, наблюдава се увеличение на общата производителност до 28%, а подсистемата за съхранение на данни работи почти 14 пъти по-бързо. В сравнение с обикновените дискове, скоростта на стартиране на такива приложения, като Microsoft Outlook, се увеличава 6-кратно, браузърът Chrome – почти 5 пъти, скоростта на стартиране на игрите се увеличава до 67%, а зареждането на игрови нива се ускорява до 65%.

Модулите памет Intel Optane с капацитет 16 и 32 GB за настолни компютри ще се появят на пазара от 24 април. От второто тримесечие такива производители, като HP, Dell, Lenovo, ASUS, Acer и др. ще започнат да продават готови модели компютри с вградени дискове Optane.