Стихотворение, написано от изкуствен интелект, спечели литературен конкурс

Стихотворение, създадено с помощта на изкуствен интелект, бе отличено на престижния литературен конкурс за млади автори “Веселин Ханчев”, което предизвика разгорещени дискусии за авторството в дигиталната ера. Христиан Папазов, който бе сред наградените творци, обяви, че участието му било социален експеримент и отказа наградата.

Папазов кандидатствал с няколко стихотворения, които били изцяло генерирани от изкуствен интелект, без нито една авторска дума. След като получил поощрителна награда, той информирал организаторите, че се отказва от приза и разяснил експеримента. Той подчерта, че целта му била да предизвика дискусия за запазването на човешкото творчество в сравнение с машинното. Според него, е важно да не се допусне замяната на истинското изкуство, създадено от хора, с произведения, генерирани от машини.

Директорът на библиотека “Родина” и съорганизатор на конкурса, Слава Драганова, коментира, че към момента няма начин да се докаже дали текстът е написан от изкуствен интелект или от човешки автор. Тя признава, че ако съществува алгоритъм за разпознаване на произведения, създадени с помощта на AI, те биха го приложили. Драганова също така сподели, че стихотворението “Дядо”, написано от изкуствения интелект, било на крачка от отличие и лично ѝ е харесало.

В отговор на случилото се, организаторите на конкурса “Веселин Ханчев” ще направят промени в статута за следващите издания, като ще изискват от участниците да подпишат декларация, че не използват изкуствен интелект при създаването на произведенията си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *