Tesla представи автономното си роботакси Cybercab

Tesla представи своето ново автономно роботакси, нареченю Cybercab, по време на събитието „We, Robot“ в студиото на Warner Bros. Discovery в Калифорния. Шест месеца след като Илон Мъск обяви намерението си за такъв автомобил, той се качи на сцената, управлявайки роботаксито, което няма кормило, нито педали.

Ексцентричният милиардер отбеляза, че „има още 20 такива“ и разясни как настоящите начини за транспорт „не са ефективни“, а автономните коли могат да бъдат много по-полезни и безопасни. Според него разходите за автономен транспорт ще са толкова ниски, че ще се сравняват с тези на масовия транспорт. Очаква се оперативните разходи на роботаксито да са около 20 цента на миля, а с включени данъци – между 30 и 40 цента. Мъск потвърди, че хората ще могат да купят Cybercab за под 30 хил. щ. долара.

През април Reuters съобщи, че Мъск е наредил на компанията да се фокусира изцяло върху разработката на роботакси, базирани на платформата за малки превозни средства. Първоначално обявената дата за представянето на модела бе 8 август, но по-късно бе пренасрочено за октомври след важна промяна в дизайна.

Мъск също така представи Robovan – автономен ван, способен да превозва до 20 души и товари, като ще намали разходите за пътувания още повече. Накрая той демонстрира напредъка в развитието на хуманоидните роботи Optimus, които могат да изпълняват различни задачи, като да бъдат учители, косачи или дори приятели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *