Пътуващите до и от работа се оплакват от болки и дискомфорт поради носенето на много устройства

Ново изследване, поръчано от HONOR, по случай пускането на пазара на Magic V3, разкри опасения за здравето на пътуващите до и от офиса заради устройствата, които носят със себе си.

Проучването сред 8000 професионалисти в цяла Европа показа, че хибридната работа води до носенето на повече устройства до и от офиса според 67% от анкетираните. Още повече, служителите ходят на работа в офиса средно поне четири дни в седмицата.

На практика, всеки осми от анкетираните признава, че е загрижен за здравето си в дългосрочен план, предвид теглото на устройствата, които носи от дома до офиса и обратно. Цели 51% носят между три и 10 устройства и свързаните с тях аксесоари в тежки чанти със средно тегло от 4,1 кг.

68% от анкетираните съобщават, че изпитват болка или дискомфорт от носенето на чантите си на работа, като 28% страдат от болки в раменете, 24% изпитват болки в кръста, а 18% изпитват болки във врата.

За да помогне на пътуващите до работата да преодолеят тези проблеми, HONOR си партнира с д-р Ребека Джейд Лорънс, високопризнат лекар през последните 10 години, както и йога инструктор, за да помогне на пътуващите служители, които се чувстват обременени от устройствата, които носят.

„Проучването съответства на тенденциите, които наблюдаваме от клиничната практика, където мускулно-скелетните оплаквания са сред най-честите причини за медицински консултации“, коментира Лорънс.

„Комбинацията от заседналия начин на живот и натрупания стрес от лоша ергономичност – независимо дали от седене пред компютри или носене на тежки устройства – може да доведе до хроничен дискомфорт“. „Тази статистика отразява как лошата ергономичност на чантата, съчетана с теглото на устройствата, може да доведе до значителен дискомфорт. Болката в раменете често е резултат от неравномерно носене на тежки раници или чанти, докато болките в кръста и врата се влошават от лоша стойка и неравномерно разпределение на теглото“.

Освен това, двама от всеки петима оценяват стойката си като „средна“, 55% признават, че са с отпусната стойка, а 56% казват, че се прегърбват над устройствата си.

„Лошата стойка, характеризираща се с отпуснат тонус и прегърбване, е тясно свързана с различни физически заболявания, включително болки в кръста и главоболие“, обясни Лорънс. „Заедно тези статистики подчертават необходимостта от ергономични решения и подобрени практики на носене за подобряване на цялостното физическо благосъстояние“.

Не е изненадващо, че 35% от анкетираните казват, че биха искали да носят по-малко устройства и технически аксесоари, като 52% разкриват, че биха платили премиум цена за устройство, което замества множество устройства.

„Предвид всичко това, устройство 3 в 1, което може да се използва като телефон, таблет и лаптоп, може да облекчи физическия товар от носенето на множество устройства, като ги консолидира в една универсална джаджа“, обясни Лорънс.

„Чрез консолидирането на три устройства в едно потребителите могат да облекчат физическото си натоварване, което спомага за намаляване на напрежението, често причинено от носенето на множество устройства, а именно дискомфорт в гърба, врата и раменете“.

„Измислихме термин, за да опишем въздействието на технологиите върху нашата стойка – технологично изкривяване. С увеличаването на броя на работните дни в офиса, служителите трябва да мъкнат устройствата си със себе си повече, отколкото са свикнали“, каза Авикар Джоли, главен маркетинг ръководител на HONOR в Европа. „Това може да се отрази на телата ни – въпреки че често може дори да не го осъзнаваме. HONOR Magic V3 не само изглежда страхотно, но и неговата цялостна функционалност може да помогне за намаляване на потенциалните дългосрочни ефекти върху здравето на потребителите от носенето на излишни устройства“.

Д-р Лорънс добавя: „За тези, които редовно носят тежки чанти с множество устройства и техника, преминаването към едно компактно и леко устройство има потенциала да облекчи напрежението в мускулите и да намали риска от развитие на хронична болка вследствие на дългосрочните ефекти от носенето на излишен товар”.

За пътуващите до и от работа, обременени от множество устройства, HONOR си сътрудничи с д-р Ребека Джейд Лорънс, за да препоръча чантите, които трябва да използват, и редовните упражнения, които могат да правят, за да облекчат болежките си.

Съветите на д-р Лорънс за носене на тежки устройства
1. Редовно преглеждайте и намалявайте съдържанието на чантата си – обмислете използването на устройства като HONOR Magic V3, които могат да заменят множество джаджи и да намалят общото тегло, което носите.
2. Раници с широки, подплатени презрамки, чанти на колелца и куриерски чанти с широка, подплатена презрамка, носени през гърдите, са най-подходящи за носене на тежки устройства до работното място.
3. Избягвайте чанти с една презрамка и големи чанти.
4. Редувайте страната, на която носите чантата си, ако използвате дизайн с една презрамка.
5. Регулирайте правилно презрамките, за да държите чантата близо до тялото си и на подходяща височина.
6. Когато е възможно, правете почивки от носенето на чантата, особено по време на дълги пътувания.

Упражненията на д-р Лорънс за пътуващите до офиса
Вдъхновени от HONOR Magic V3, упражненията на д-р Лорънс помагат на тези, които изпитват дискомфорт или болка от носенето на множество тежки устройства, да намалят болката.

Проучването е проведено чрез OnePoll.com сред 8000 възрастни европейци, които работят от офис или хибридно.

Основни акценти от изследването:
• 67% казват, че хибридната работа води до това, че носят повече технологии до и от офиса.
• Средно работниците ходят в офиса поне четири дни в седмицата (4,8 дни).
• 51% от пътуващите до и от работа носят между три и 10 устройства и свързани с тях аксесоари.
• Пътуващите до работното си място носят чанта със средно тегло от 4,1 кг.
• 68% съобщават, че изпитват болка или дискомфорт от носенето на чантите си до и от работа:
o 28% посочват, че имат болки в рамената;
o 24% са имали болки в кръста;
o 23% казват, че имат болки в ръцете;
o 18% са имали болка във врата .
• Двама от всеки пет оценяват стойката си като „средна“.
• 55% признават, че стойката им е отпусната.
• 56% са прегърбени над устройствата си.
• 35% казват, че биха искали да носят по-малко устройства и аксесоари към тях.
• 52% биха платили премиум цена за устройство, което замества множество устройства.

Упражненията на д-р Ребека Джейд Лорънс
1. Сгъване на раменете назад (разтягане на гърдите и областта около ключиците)
Д-р Лорънс казва: „Това разтягане е насочено специално към мускулите на врата, защото облекчава напрежението, причинено от прегърбването над и взирането в телефони и лаптопи – основни фактори за болките във врата“.
2. Навеждане надолу от изправено положение (Uttanasana)
Д-р Лорънс казва: „Сгъването напред от изправено положение помага за облекчаване на напрежението в кръста и задните мускули на бедрата, които често са напрегнати и се усещат схванати от продължително седене, лоша стойка и умората от носенето на тежки чанти. Това упражнение насърчава декомпресията на гръбнака, защото разтяга мускулите около кръста – една от често срещаните зони на дискомфорт от носенето на множество технически устройства. Разтягането спомага за подобряване на кръвообращението в главата и шията и облекчава “Tech Neck”, напрежението във врата, причинено от взиране и прегърбване над устройствата“.
3. Пълно сгъване (Поза на детето с изпънати ръце/ Utthita Balasana)
Д-р Лорънс казва: „Позата на детето насърчава дълбоко, пасивно разтягане на кръста и облекчава напрежението, причинено от носенето на тежки предмети. Пълното сгъване освобождава напрежението в раменете и гръбначния стълб, като осигурява и успокояващ ефект върху цялото тяло“.
4. Сгъване от седящо положение (Поза глава до колене/ Janu Sirsasana)
Д-р Лорънс казва: „Janu Sirsasana разтяга задните мускули на бедрата, кръста и раменете – зони, които често се напрягат и се усещат стегнати от седене или носене на товар. Тази поза помага за подобряване на изравняването на гръбначния стълб и облекчава напрежението в кръста и областта на таза, което може да помогне за предотвратяване или облекчаване на болките в гърба. Когато разтягаме всяка страна поотделно, постигаме по-дълбоко разтягане и отдаваме по-целенасочено внимание върху мускулното напрежение и дисбалансите на тялото“.
5. Сгънато куче (Поза куче, гледащо надолу/ Adho Mukha Svanasana)
Д-р Лорънс казва: „Куче, гледащо надолу, е поза, която помага за удължаване на гръбначния стълб, разтягане на задните мускули на краката и укрепване на раменете и дълбоките коремни мускули – всички те са от съществено значение за облекчаване на напрежението и подобряване на стойката. Тази поза противодейства на ефектите от седене и носене на тежки чанти, като декомпресира гръбначния стълб и насърчава гъвкавостта по цялото протежение на тялото от тила до петите. Позата също така насърчава правилната балансирана стойка и укрепва мускулите, които поддържат на кръста“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *