Първият мач по дрон футбол в България ще се състои на 1 октомври в София

В рамките на тазгодишното Интер Дрон Експо 2024, което ще се проведе от 1 до 4 октомври в Интер Експо Център в София, за първи път в България ще бъде представен новият спорт дрон футбол (droneball). Това е иновативна дисциплина, която съчетава механики от футбола и забавлението от този широко популярен спорт с използването на модерни дрон технологии.

Дрон футболът включва отбори, управляващи специално оборудвани летящи дрон топки. Целта е те да преминат през противниковата врата, като се използват стратегии и координация, подобни на традиционния футбол. Играта съчетава скорост, умение и технологично майсторство, а напредъкът в дрон технологиите дава възможност на този спорт да се развива динамично.

В рамките на изложението посетителите ще имат възможност да наблюдават демонстрации в обособената за случая DroneBALL ARENA и да се запознаят отблизо с техниката, която стои зад управлението на дроновете. Демонстрацията ще покаже как технологията може да бъде използвана както за развлечение, така и за обучение, насърчавайки развитието на технически умения и работа в екип.

 “Дебютът на дронбол в България е част от тенденцията за развитие на редица иновативни спортове у нас. Това събитие не само предоставя уникална възможност на малки и големи да се докоснат до модерните технологии, а и насърчава развитието на нови умения, свързани с летящите дронове. Вярвам, че дрон футболът ще създаде нови перспективи пред младите и ще ги мотивира да погледнат към инженерните науки през призмата на забавлението и любопитството” – споделя Антон Пулийски, основател на Обединено дрон общество и съорганизатор на събитието.

Интер Дрон Експо 2024 ще събере множество експерти в областта на дроновете, автономните системи и роботиката. Паралелно с дрон футбола, ще се проведат и други ключови събития като тематични форуми и лекции.

​Част от програмата е и конференцията Drone Expo Summit 2024, която се организира съвместно от Асоциация Обединено Дрон Общество и Интер Експо Център. Това е водещият форум по темата в региона, който за втора година събира на едно място експерти, иноватори, професионалисти и ентусиасти в областта на дроновете. Целта на събитието е да насърчи обмена на знания и опит, както и да предложи решения на ключови предизвикателства в сектора. Сред очакваните резултати от конференцията са сплотяване на общността и създаване на добри практики за информиране на дрон ползвателите в страната. Drone Expo Summit 2024 ще се проведе на 1 октомври.

Входът е безплатен след регистрация на: https://www.eventbrite.com/e/drone-expo-summit-2024-tickets-1004985397377 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *