Рекорден брой астронавти изследват космоса

Нов рекорд за броя на хората в ниска околоземна орбита е постигнат след успешното изстрелване на космическия кораб “Союз МС-26”. В момента има общо 19 души в космоса, включително 12 членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС), трима китайски тайконавти на орбиталната станция Tianhe и четирима астронавти от американската мисия Polaris Don.

Космическият кораб “Союз МС-26”, превозващ двама руски космонавти и един американски астронавт, стартира от космодрума Байконур в Казахстан в сряда. Мисията протече гладко, като корабът се отдели успешно от третата степен на ракетата носител “Союз-2.1a” и влезе в ниска околоземна орбита.

Екипажът на “Союз МС-26” се състои от космонавтите Алексей Овчинин и Иван Вагнер, заедно с астронавта Доналд Петит. Те са част от 72-рата дългосрочна експедиция до МКС. Планирано е корабът да се скачи с модула “Рассвет” на руския сегмент на станцията около 22:33 часа българско време.

Излъчваните на живо изображения от NASA и Роскосмос показаха старта на космическия кораб в тъмното небе над казахстанските степи. Този исторически момент бележи първия път, когато толкова много хора са едновременно в орбита около Земята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *