Учени създадоха роботи, задвижвани от гъбички

Учени от Корнелския университет са разработили роботи, задвижвани от гъбички, които могат да усещат светлина и химични реакции. Те използват електрическите сигнали от гъбичките, за да се движат и потенциално биха могли да се използват в бъдеще за създаване на роботи за селскостопански цели, които могат да откриват условия на реколтата, невидими за хората.

Изследователите смятат, че тези роботи могат да бъдат особено полезни при наблюдение на здравето на културите и вземане на решения относно управлението на почвата. Например, те биха могли да открият дисбаланси в нивата на хранителни вещества в почвата или наличието на вредители, като информират фермерите кога и къде е необходимо допълнително торене или третиране. Това може да доведе до по-ефективно използване на ресурсите, намаляване на отпадъците и насърчаване на устойчиво земеделие.

В допълнение към селското стопанство, тези новите роботи биха могли да се използват за наблюдение на качеството на водата, откриването на замърсители и дори подпомагането на усилията за почистване чрез отстраняване на отпадъци от труднодостъпни места. Освен това, тъй като са меки и леки, те могат лесно да навигират през различни терени, което ги прави подходящи за приложения в дивата природа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *