Мария Илиева е звездното лице на Първата международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI)

На 9 август в Бургас, България започва една вълнуваща седмица, изпълнена с наука, образование, технологии за бъдещето и … изкуство. Най-добрите ученици в сферата на изкуствения интелект ще се срещнат в града край Черно море, където ще премерят знания и умения в  първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект IOAI (https://ioai-official.org/). Олимпиадата е създадена от петима българи и привлича близо 200 ученици от почти 40 държави. В организацията и съставянето на задачите се включват международни учени от водещи университети, а Google е генерален спонсор.

Днес ви представяме интервю с най-успешната женска вокална изпълнителка на съвременната българска музикална сцена – Мария Илиева, която става лице на артистичната част на IOAI.

Мария, напоследък всички говорят за навлизането на изкуствения интелект в цялото ни общество и в частност в изкуството. Някой го приемат с радост, други се плашат. Ти какво мислиш за това?

Животът ни е много динамичен и много се променя. Всеки ден излизат нови технологии и нов софтуер, който променя начина по който живеем, а за артистите – и начина, по който творим. Но това е реалността, живеем в XXI век и светът около нас, нашият свят е такъв. Не можем да го променим нито е редно да заставаме срещу тези промени, срещу прогреса. Трябва да научим тези нови технологии, да разберем как се работи с тях и как те могат да ни бъдат полезни, защото те вече са част от нашето ежедневие.

Но много хора се страхуват, че изкуственият интелект ще измести човека. Мислиш ли, че това може да стане, например в музиката, в изкуството?

Да го измести – не. Не мисля. Това са само инструменти, които дават на творците още повече свобода. Какво значение има какъв точно софтуер се използва? Творецът си е творец, и неговото произведение си остава негово. Вече няколко години Abba имат представления с техни виртуални образи, които събират милиони посетители…

Да, но когато става въпрос за изкуствен интелект все пак той може да генерира сам част от текста, музиката, видеото. Или пък целите…

Изкуственият интелект може да генерира, но не и да твори. Той няма как да достигне до истинското изкуство, защото му липсват чувства. А само когато има чувства в една песен, например, само тогава тя може да се нарече изкуство, само тогава може слушателите да усетят онова чувство докато я слушат, онази тръпка, която не може да бъде заменена от машина или компютър…

Но хората говорят, че ChatGPT се използва от учениците за да им пише домашните, от програмистите да им пише програмите…

(Смее се) Ами тогава защо не използвахте ChatGPT да генерира изцяло интервю с мен? Защото не става, затова. Тези програми на изкуствения интелект, те си имат определени възможности. Да, те са доста по-високи от другите програми, които досега използвахме, но и те си имат граници на техните възможности и те не са безкрайни.

Защо реши да участваш в Първата международна олимпиада по изкуствен интелект, как стана тази доста интересна, да я наречем „симбиоза“ – Мария Илиева и деца от цял свят?

Аз винаги съм подкрепяла децата, учениците, младежите. Не само в музиката, която е моята област, а и навсякъде, където мога. Имала съм благотворителни участия за подкрепа на учениците ни олимпийци и ще продължавам да им помагам с каквото успея.

Да, но тук – изкуствен интелект. Това ли те привлече?

И това, и фактът, че България отново сме първи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *