Ревю на Nothing Phone (2a) – уникалният Nothing дизайн става още по-достъпен

По време на тазгодишния Световен мобилен конгрес в Барселона Nothing представи своя най-нов смартфон Nothing Phone (2a). Моделът продължава традицията на компанията да предлага уникален дизайн и иновативен Glyph интерфейс, допълнени с богата функционалност. И всичко това – на много конкурентна цена, която с новия продукт става още по-достъпна.

В редакцията имахме възможността да тестваме смартфона и в следващите редове ще споделим нашите впечатления от него.

Външен вид и размери

Феновете на Nothing няма да бъдат разочаровани и ще получат характерния за компанията на Карл Пей дизайн, с който тя се наложи още с първия си продукт. Основни елементи в тази концепция са прозрачният гръб на смартфона, както и характерната подсветка и Glyph интерфейс. Устройството е с много компактни размери (161.7 x 76.3 x 8.6 мм) и тежи едва 190 грама.

Дисплей

Дисплеят на Nothing Phone (2a) е AMOLED, с 1 милиард цвята, честота на опресняване от 120Hz, HDR10+, яркост от 700 nits (типична), 1100 nits (HBM) и пикова яркост от 1300 nits. Както успяхме да се уверим сами, това предоставя изключително ясни, ярки и реалистични цветове, независимо дали става въпрос за гледане на филми, играене на игри или сърфиране в интернет.

Размерът на диагонала на дисплея е 6.7 инча, което представлява около 87.6% от предната част на телефона. Резолюцията е 1080 x 2412 пиксела, със съотношение 20:9 и плътност на пикселите около 394 ppi.

В добавка, дисплеят е защитен с Corning Gorilla Glass 5, което гарантира висока устойчивост на надраскване и удари. Освен това, телефонът разполага и с функцията Always On Display, която позволява на потребителите да виждат важна информация като часа, датата и известията, дори когато екранът е изключен.

Камери

Двете задни камери Nothing Phone (2a) са разположени симетрично една до друга, наподобявайки очи на робот. Основната е 50-мегапикселова и оборудвана с f/1.9 диафрагма и широкоъгълен обектив. Тя е с размери 1/1.56-инча, което ѝ позволява да събира повече светлина и да създава изображения с по-висока резолюция и детайли. Камерата е със система за автоматично фокусиране (PDAF) и оптична стабилизация на изображението (OIS), което гарантира чисти и ясни снимки дори при ниска осветеност или при движение.

Втората камера също е с 50MP сензор, но с f/2.2 диафрагма и ултраширокоъгълен обектив 114 градуса. Тя е с размер 1/2.76-инча и пиксели с размер 0.64µm, което ѝ позволява да създава широки панорамни снимки с висока резолюция.

Допълнителни функции като LED светкавица, възможност за създаване на панорамни снимки и HDR, прави възможно създаването на снимки с богати и реалистични цветове и детайли, дори при силна контрастна светлина.

Видео функцията на камерата позволява запис на 4K видео при 30 кадъра в секунда и 1080p видео при 60 или 120 кадъра в секунда. Тя е оборудвана и със система за стабилизация на изображението при запис на видео (gyro-EIS), което гарантира гладко и стабилно видео дори при интензивни движения.

Селфи камерата на Nothing Phone (2a) е 32-мегапикселова, с отвор на блендата f/2.2, широкоъгълен обектив и размер на сензора – 1/2.74 инча. В добавка тя включва технология за автоматично подобрение на динамичния обхват (HDR) и поддържа видеозапис с резолюция 1080p при 60 кадъра в секунда. Всички тези характеристики гарантират създаването на висококачествени снимки и видеоклипове, които ще задоволят нуждите на любителите на селфита и фотографията във всяка ситуация.

Процесор

Чипсетът на устройството е Mediatek Dimensity 7200 Pro (4 nm), който е известен със своята висока производителност и енергийна ефективност. Както показаха и нашите тестове, Nothing Phone (2a) може да се справи с най-тежките задачи и приложения, без да се натоварва или да изразходва батерията прекалено бързо.

Процесорът на устройството е осемядрен (2×2.8 GHz Cortex-A715 & 6x 2.0 Cortex-A510) и прави възможна обработката на множество задачи едновременно, без то да забавя или да блокира. В добавка, благодарение на графичния си процесор Mali-G610 MC4, Nothing Phone (2a) предлага отлично графично изпълнение, което е особено полезно при игри и други графични приложения.

Памет

Моделът ще бъде предлаган в три варианта, всеки от които с различна вътрешна памет и RAM. Първият вариант е със 128GB вътрешна памет и 8GB RAM. Вторият – 256GB вътрешна памет и 8GB RAM. А най-мощният вариант предлага 256GB вътрешна памет, но с увеличен RAM до 12GB. Всичко това прави Nothing Phone (2a) подходящ за потребители, търсещи устройства с висока производителност и голяма вътрешна памет.

Операционна система

Nothing Phone (2a) работи с Android 14, допълнена със специално разработената Nothing OS 2.5. Това осигурява на потребителите гладко и интуитивно изживяване, съчетано с възможността за персонализация и адаптивност, както и богатата екосистема от приложения, характерни за Android.

Батерия

Най-новият смартфон на Nothing разполага с литиево-полимерна (Li-Po) батерия с капацитет от 5000 милиампера-часа (mAh). Устройството поддържа жично зареждане с мощност 45W, което означава, че можете да заредите 50% от батерията за 23 минути, а 100% – за 1 час. След динамично неколкодневно използване на телефона се уверихме, че батерията е достатъчно издръжлива, за да позволи активна работа в продължение на цял ден.

В заключение

Nothing Phone (2a) е поредният смартфон от компанията на Карл Пей, който се откроява със собствен характер и дизайнерска концепция. Съчетавайки стилен дизайн, висококачествен дисплей и мощна система от камери, този модел предлага изключително потребителско изживяване. В добавка моделът е още по-достъпен, в сравнение с предишните продукти на Nothing, което разширява потенциалната аудитория на компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *