Биокомпютри и робокриминалистика ни отвеждат в бъдещето със събитието “Човек срещу машина”

На събитието “Човек срещу машина” биотехнологът д-р Спас Керимов и изобретателят Димитър Рангелов ще ни срещнат с умни компютри, съдържащи в себе си биологични компоненти и роботи, които помагат във високорискови криминални разследвания.

Събитието ще включва среща на живо с истинско куче робот, като ще се обсъди как би се променила криминалистиката, когато включат роботизирано куче в разследването на сложни престъпления. Липсата на субективност, анализирането на по-голямо количество данни, наличието на допълнителни сензори за измерване на температура, въздух, радиация са част от предимствата на робота. Дали обаче “Комисар Рекс” е останал в миналото и ще бъде заменен от куче робот, ще разберем на 14 май.

Роботите, AI и новите технологии вече са неразделна част от живота на хората и следващата стъпка, пред която се изправя човек е вкарването на малко повече “човечност” в машината. На “Човек срещу машина” ще се обсъди нов вид авангардна технология, която постепенно навлиза в компютърния свят – Wetware компютри. За разлика от традиционните компютри, които разчитат на вериги и кабели, тези използват мрежа от живи организми за изпълнение на изчислителни задачи.

Организаторите ви очакват на 14 май, когато ще разберем дали машината и човекът могат да играят в един отбор и ще надникнем в бъдеще, в което се разхождат кучета роботи и използваме органични компютри.

Събитието ще се проведе на 14.05.2024 от 19:00 часа в клуб Строежа с адрес: гр. София, 1000, ул. Георги С. Раковски № 116.

Повече информация за “Човек срещу машина” може да бъде открита тук.

За лекторите

Димитър Рангелов – част от Technologies for Criminal Investigations към Полицейска академия в Нидерландия и университета Saxion. Имa опит в сферата на електроника, роботика, дроновете и изкуствения интелект, гражданската сигурност и безопасност. Оглавява Mechatronics and Robotics Club.

Д-р Спас Керимов се определя като предприемач, учен, футурист, вдъхновен от науката. Той е създател и изпълнителен директор на Принтиво, стартираща биотехнологична компания, която се занимава с 3D-биопринтиране на човешки тъкани. Спас е част от The Changemakers of Bulgaria, отличен е във Forbes 30 under 30 и 40-до-40 на Дарик Радио, бил е лектор на TEDx и е определян като „най-изявена млада личност на България“ за 2019 според JCA Bulagaria.

Д-р Керимов е завършил медицина, отличен с награди от много международни научни форуми. Интересува се живо от тъканно инженерство и регенеративна медицина. Следи прогреса в области като Изкуствен Интелект, Генетика, Биотехнологичната революция и сблъсъка на Човечеството с новите технологии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *