Sony представя пълноформатния обектив FE 24-50 F2.8 G

Sony лансира на пазара своя нов компактен 35mm пълноформатен обектив с E байонет, съвместим с α (Alpha) – FE 24-50 F2.8 G. Той е стандартен вариообектив с максимална бленда F2.8 в целия диапазон на приближение. Въпреки малките си размери и тегло, той постига високата резолюция и красивото боке, присъщи само на светлосилен обектив с бленда F2.8 от серията G. FE 24-50 F2.8 покрива фокусни разстояния от 24 mm до 50 mm, което позволява заснемането както на ежедневни снимки и портрети, така и на видеокадри с високо качество без неудобството от обемист корпус, тъй като компактният дизайн се побира и в най-малката чанта за обективи.

Ключови характеристики на FE 24-50 F2.8 

Последните подобрения в дизайна на оптиката и механиката позволяват компактните размери, а именно – диаметър на филтъра φ67 mm, максимален диаметър 74.8 mm, дължина 92.3 mm и тегло от приблизително 400 g.

Прецизното разположение на четирите асферични лещи и двата елемента от ED (изключително нискa дисперсия) стъкло постигат ефективно намаляване на аберациите, включително и на хроматичните, което възпроизвежда ясни и детайлни изображения на всякo фокуснo разстояние от центъра до краищата на кадъра.

FE 24-50 F2.8 използва 11-ламелна кръгла диафрагма (бленда), която, заедно с оптимизирането на сферичните аберации, осигурява красивото, меко и гладко боке – запазената марка на серията обективи G.

Обективът предлага минимално фокусно разстояние от 0.19 метра  (AF) в широкия край и максимално увеличение от 0.30 x (AF) за висококачествени снимки и в близък план. 

Качеството е видимо и от AF (автофокус) механизма, с интегрирани два линейни мотора, който осигурява по-висока скорост и прецизност на тихия автоматичен фокус. Обективът поддържа високоскоростни серийни снимки с AF/AE проследяване до 120 кадъра в секунда при използване с пълноформатния безогледален фотоапарат Alpha 9 III. За тези, които търсят надеждни видео характеристики, обективът предлага AF проследяване при висока кадрова честота 4K 120p или FHD 240p за видео записи, при които се изисква максимален контрол върху управлението на фокуса. Обективът поддържа и вграден  режим Active Mode за стабилизация на изображенията, позволяващ заснемане на стабилни кадри, дори при ходене. Той е съвместим и с функцията на камерите за намаляване на изместването (дишането) на зрителния ъгъл при фокусиране, което позволява висококачествени и експресивни видеоклипове. Използваният MF с линейна обратна връзка дава възможност за прецизен и интуитивен контрол на ръчния фокус, който допринася за плавни кадри, с още по-богата изразителност.

Дизайнът на FE 24-50 F2.8 е съобразен с удобството при управление, като функциите му включват  бутон за заключване на фокуса с възможност за персонализирана настройка, ринг за управление на блендата, ON/OFF клик превключвател и превключвател за избор на фокусен режим, които гарантират висока функционалност и възможност за настройка на всеки детайл. Освен това, за допълнително улеснение при работа, обективите са проектирани със защита срещу прах и влага с флуорно покритие, което не позволява на праховите частици да полепват по повърхността на обектива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *