Amazon дари 1 млн. долара на българския институт INSAIT

Amazon Web Services (AWS) обяви дарение от 1 млн. щатски долара към Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) при Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Дарението е в признание на високите резултати и потенциала за растеж на института.

Средствата се очаква да бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи, както и за подкрепа на заплатите на изследователи и стипендии за докторанти и студенти в INSAIT.

В рамките на дарението, AWS и INSAIT също така обявиха стартирането на стратегическо партньорство. “INSAIT е първият изследователски институт на световно ниво в Източна Европа, структуриран по образец на водещите изследователски институции в света”, се посочва в официалното съобщение на AWS за дарението.

Подкрепата от AWS ще помогне на INSAIT да привлече водещи изследователи в сферата на изкуствения интелект и формалните методи. Вицепрезидентът на AWS и един от най-известните инженери в света, Байрън Кук, изрази удовлетворението си от дарението, като каза: “Радваме се да подкрепим INSAIT с дарение от 1 млн. щ.д. и да помогнем с привличането на професори в тази област. Институтът е вдъхновяваща инициатива и ние очакваме да установим по-тесни изследователски връзки и механизми за сътрудничество със студенти и преподаватели от него”.

Проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT, отбеляза, че това е важна стъпка за института: “Формалните методи са основополагаща сфера в информатиката и с нарастващо практическо значение в широк спектър от области, включително информационна сигурност, надежден изкуствен интелект, роботика и много други. Финансовата помощ ще ни позволи да разширим областта на изследванията си в тази сфера”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *