Nokia G22 – бюджетен смартфон с отлични камери и издръжлива батерия (Ревю)

Nokia G22 е нов бюджетен смартфон на HMD – компанията, която произвежда смартфоните Nokia. Устройството разполага с богати функционалности и много добри параметри за цената си. В добавка то е проектирано така, че потребителите да могат бързо и лесно да го ремонтират сами, без да се налага да го изпращат в сервиз. В редакцията получихме една бройка от модела и в следващите редове ще споделим впечатленията си от работата си с него.

Външен вид

Външният вид на Nokia G22 наподобява този на предходния модел G21, с изключение на задния панел, който е изработен от 100% рециклирана пластмаса. Смартфонът има изчистен дизайн и е с компактни размери 165 x 76.2 x 8.5 мм., което го прави достатъчно удобен за носене и използване. Теглото му е едва 196.2 гр., което е сравнително леко за телефон с тези размери.

Конструкцията на G22 включва добре защитен с Gorilla Glass 3 стъклен преден панел, пластмасова рамка и пластмасов гръб. Смартфонът е устойчив на прах и пръски, което го прави подходящ за използване в различни условия.

Дисплей

Дисплеят на Nokia G22 е тип IPS LCD, има честота на опресняване 90 Hz и яркост до 500 нита. Както успяхме да се уверим сами по време на тестовете, той се отличава с плавно движение и ярки, наситени цветове.

Размерът на екрана е 6.5 инча и е напълно достатъчен за гледане на видео, играене на игри или работа с различни мултимедийни приложения. Резолюцията му е 720 x 1600 пиксела. Той заема почти цялата предна част на телефона, което го прави подходящ за работа с документи, навигация и др.

Камери

Основната камера на Nokia G22 е тройна и включва 50 MP широкоъгълен сензор, 2 MP макро сензор, както и още един 2 MP сензор за дълбочина. Основната 50 MP широкоъгълна камера на устройството има бленда f/1.8, размер на сензора 1/2.76″ и размер на пикселите 0.64µm. Тя поддържа технологията PDAF, което помага за бързо и точно фокусиране.

2 MP макро камера позволява правенето на снимки от много близко разстояние, което е идеално за снимане на детайли, невъзможни да бъдат видяни с просто око. Както се уверихме сами, това позволява създаването на изключително качествени снимки от близо. Камерата за дълбочина от своя страна се използва за измерване на дълбочината на сцената, което помага за постигане на т.нар. “боке” ефект или разфокусиране на фона в портретните снимки.

Основната камера поддържа и някои допълнителни функции, като LED светкавица, HDR и панорама, които както се уверихме сами, помагат за постигане на по-добри резултати при различни условия на осветеност и сцени.

Видеото може да бъде записвано с резолюция 1080p при 30 кадъра в секунда, което е достатъчно за провеждането на видео разговори с висока резолюция и записването на селфи видеоклипове с отлично качество.

Селфи камерата на Nokia G22 е с резолюция 8MP и широкоъгълна леща с бленда f/2.0. Нашите тестове показаха, че тя позволява правенето на ясни и детайлни селфита, дори и при по-слаба осветеност.

Аудио

Nokia G22 е оборудван с високоговорител, който предоставя ясен и силен звук за музика, видео, игри и разговори. Смартфонът също така разполага с 3.5 мм аудио жак, което е удобно, ако предпочитате да използвате традиционни жични слушалки или ако искате да свържете телефона си към по-голяма аудио система.

Процесор и операционна система

Nokia G22 работи с операционната система Android 12, която предлага множество нови функции и подобрения в сравнение с предишните версии на Android. Това включва по-добра защита на личните данни, нови опции за персонализация и подобрена производителност.

Чипсетът на телефона е Unisoc T606, произведен по 12 nm технологичен процес. Това е осемядрен процесор, който включва две ядра Cortex-A75 с тактова честота 1.6 GHz и шест ядра Cortex-A55 със същата тактова честота. Тази комбинация от ядра позволява на Nokia G22 да се справя ефективно с различни задачи, като осигурява баланс между производителност и енергийна ефективност.

Графичният процесор на Nokia G22 е Mali-G57 MP1. Той осигурява достатъчно графична мощ за повечето мобилни игри и приложения, въпреки че може да не е достатъчно мощен за най-тежките от тях.

Памет

Разглежданият Nokia смартфон предлага два варианта за вътрешна памет – 64GB с 4GB оперативна памет и 128GB също с 4GB оперативна памет. Както показаха и нашите тестове, това осигурява достатъчно пространство за съхранение на приложения, снимки, видеоклипове и други файлове.

Телефонът поддържа и microSDXC карти, което позволява разширяване на паметта. Вътрешната памет на Nokia G22 използва UFS 2.2, което е по-бърз стандарт за пренос на данни в сравнение с традиционните eMMC базирани устройства. На това се дължи по-бързото зареждане на файловете и по-гладкото стартиране на приложенията.

Свързаност

Nokia G22 предлага разнообразие от опции за свързване, сред които WLAN, Bluetooth, GPS, NFC, USB и др. Поддържаният Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac дава възможност за свързване както 2.4GHz, така и 5GHz Wi-Fi мрежи. С наличния Bluetooth 5.0 смартфонът може да се свързва със слушалки, високоговорители и др. USB Type-C 2.0 порта е допълнителна възможност работа с  флаш дискове и клавиатури.

Батерия

Батерията на Nokia G22 е от типа Li-Po с капацитет 5050mAh и не може да бъде извадена. Тя може да издържи цял ден при нормална употреба.

Допълнителни функционалности

Nokia G22 разполага с няколко сензора, подобряващи функционалността. Сред тях са страничен сензор за пръстови отпечатъци, акселерометър, сензор за близост и др.

Заключение

Nokia G22 е бюджетен смартфон, предлагащ някои уникални функции. QuickFix потребителският дизайн на устройството позволява на потребителите бързо и лесно да го ремонтират сами. Тройната основна камера прави разнообразни снимки и видеоклипове, а батерията може да издържи цял ден при нормална употреба. Не на последно място – Nokia G22 работи с най-новата версия на операционната система Android 12, която предлага множество нови функции и подобрения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *