Христо Бучков: Работата ни с Българския антарктически институт е една от големите ни гордости

Христо Бучков е управител на Хъбис ЕООД – компания с над 10-годишен опит в сферата на здравеопазването. Разговаряме с него за съвместната им работа с Българския антарктически институт, позволяваща наличието на мобилни станции за диагностика и телемедицина в българската база на южния полюс. Как работят те, каква е ролята на телемедицината за здравната грижа за населението, както и имаме ли висока здравна култура у нас – четете в следващите редове.

 

ВЪПРОС: Какво представлява телемедицината и до каква степен е навлязла у нас?

 

ОТГОВОР: Телемедицината дава възможност за дистанционна връзка с лекар чрез различни дигитални устройства телефон, таблет, компютър… За да бъде ефективна връзката с лекар, телемедицината позволява снемането на медицински показатели в реално време (сърдечен ритъм, кръвно налягане, ЕКГ….), които да помогнат на лекаря да вземе максимално информирано решение за състоянието на пациента. За държави като България, където има недостиг на лекарите, телемедицината дава възможност хората да получат необходимото медицинско обслужване. Дигитализацията е най-силното средство, което държави с липса на медицински специалисти, може да обезпечи здравно населението си.

 

ВЪПРОС: Как се роди идеята за създаване на мобилни станции за диагностика и телемедицина? Какво представляват те?

 

ОТГОВОР: Нашата компания е персонализирана в разработването на медицински софтуер повече от 15 години. По време на практиката ни забелязахме, че има огромна нужда от повишаване на здравна култура и превенция на населението на България. Има много области, където липсват здравни специалисти, GP-та, фелдшери, затова започнахме да мислим върху решение, което да даде възможност както на хората да се грижат за своето здраве, така и на лекарите да имат достъп до пациенти на отдалечени места.

 

Чрез нашата станция всеки човек може в рамките на пет минути да измери своите основни медицински показатели, да ги изпрати на лекар за разчитане и да осъществи видео връзка с него. Нашата станция позволява снемането на следните показатели : ръст, тегло, индекс телесна маса, температура, функционално изследване на дишането (спирометрия), изследване на урината, кръвна захар, сърдечен ритъм, сатурация, кръвно налягане, ЕГК (5 и 12 канално), както и дигитален стетоскоп за преглед на дишането и сърцето. Всички данни се съхраняват в електронното здравно досие на всеки човек, което позволява да се следи всеки един показател във времето. Данните могат да бъдат изпращани както на личен, така и на лекуващ лекар спрямо желанието на лицето.

 

ВЪПРОС: Разкажете ни за съвместната си работа с Българския антарктически институт. Работят ли Ваши уреди на базата ни в южния полюс?

 

ОТГОВОР: Работата ни с Българския антарктически институт е една от големите гордости на нашата компания. Случайна среща с Д-р Пелтеков – лекар на нашата експедиция, стартира съвместната ни дейност. След като разбрахме, че нашата база на южния полюс има интернет, ние предоставихме една от нашите портативни станции за телемедицина, която да послужи за изследвания и видео връзка с лекар при нужда. Не винаги по време на експедицията пътува лекар, затова преценихме, че ако в базата има устройство при нужда могат да бъдат снети показатели, които да се изпратят на лекар и да се осъществи видео връзка за поставяне на диагноза и лечение. В последствие разработихме и специализиран софтуер, който да помогне за следене наличностите на медикаментите и консумативи на нашата база.

Пълното интервю може да прочетете в uchi.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *