Robotics Strategy Forum 2022 – поглед върху развитието на младите инженерни таланти

На 19 и 20 септември в сграда Инкубатор в София Тех Парк може да се срещнете с над 20 робота, експерти от индустрията и следващите надежди в тех сектора

 

Първата половина на 2022 г. беше изключително динамична за роботиката, автоматизацията и индустриалните иновации в България. Един от най-големите световни производители на роботизирани хирургични системи Intuitive Surgical инвестира в завод за медицинска техника у нас, лидерът в автоматизацията – Schneider Electric продължава инвестициите в умната си фабрика в Пловдив с нови 60 млн. евро, българският разработчик на карго дронове „Дронамикс“ получи разрешение за карго полети в ЕС, в София беше открит първия по рода си институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) в Югоизточна Европа, a STEM програмата на Intel – “Умения за иновации” ще бъде внедрена пилотно в пловдивски училища, което прави България първата страна в Европа, която си сътрудничи с технологичния гигант в сферата на образованието.

В този контекст, в края на септември от „Професионална асоциация по роботика и автоматизация” (PARA) за четвърта поредна година организират технологичния форум Robotics Strategy Forum 2022. Събитието ще се проведе на 19 и 20 септември (понеделник и вторник) в сграда „Инкубатор“ на „София Тех Парк“, където освен да чуят дискусионната част, посетителите ще могат и да видят изложбена част от над 20 щанда с роботи, машини и индустриални иновации на компании и организации.

Събитието традиционно привлича широк спектър от посетители – инженери, мениджъри, ръководители в държавната администрация, преподаватели, студенти и ученици. Идеите, предложенията и дискусиите в рамките на събитието получават отзвук както в дейността на публичната администрация, така и в потока от новини на най-големите обществени медии у нас.

Акцентите на RSF 2022

Освен акцент в дискусионната част ще бъде развитието на младите таланти в България, тъй като от асоциацията тази година развиваха инициативата PARA Robotics Incubator, която помага на младежи с проекти в сферата на роботиката да достигнат до ниво работещ прототип. Дискусиите ще потърсят и пресечните точки между автоматизацията, инструментите за насърчаване на иновациите, квалификацията на кадри, развитието на науката и как с тяхна помощ българската индустрия може да върви по пътя към по-високата добавена стойност.

В рамките на дискусионната част, тази година събитието ще бъде открито от Министъра на иновациите и растежа – Александър Пулев, а лектори ще бъдат мениджъри и ръководители на отдели в компании като “Фесто Производство“, „Шнайдер Електрик България“, „ФАНУК България“, Giga Automata, Strypes Group, „Одело“, „Теси“ и други. На специална сесия Лазар Петров от Фонда на фондовете ще представи темата „“Инвестиции за устойчив икономически растеж“.

Над 20 робота, включително създадени от ученици и студенти

В изложбена част посетителите ще могат да се видят плуващ робот на Festo, вдъхновен от движенията на плавниците на морски животни, колаборативните роботи на Giga Automata, 3D скенер от поделението на ТехноЛогика за 3D решения, кобот от последната серия на FANUC и още интересни робо проекти на българските интегратори – споделя Йонко Чуклев. Ще имаме демонстрации какви задачи и как решават тези роботи в промишлеността. Също така посетителите ще могат да видят прототипите на участниците в PARA Robotics Incubator – включително роботи за извършване на земеделски дейности, робот с водородна клетка, роботизираната протеза и други – допълва колегата му Кристиян Михайлов.

От PARA се надяват събитието да популяризира най-новите технологични решения, да помогне за създаване на нови контакти за посетителите, както и да представи нови перспективи за развитието на младите таланти и на високотехнологичния сектор у нас.

Безплатен билет е наличен от https://robostrategy2022.para.expert/