ADATA Legend 710 – SSD с добра производителност

SSD модулът на  ADATA – Legend 710 – е създаден в помощ на работещите в креативната индустрия (дизайнери, фотографи, видео монтажисти и др.), които се нуждаят от добра производителност за професионалната си дейност. 

Този продукт осигурява бързо зареждане на приложенията, висока скорост на четене и запис на обемни файлове, както и лекота при работа с компютър, дори и при интензивно натоварване. В редакцията получихме една бройка от модела и имахме възможността да тестваме неговите възможности. 

Първи впечатления 

Отваряйки кутията установихме, че дискът в приятен син цвят и добре защитен в специална пластмасова поставка. Той притежава стандартната и за други дискове на ADATA дължина от 80 мм., което означава, че може да се използва и за много компактни устройства. Стикер с допълнителна информация за модела и серийния номер на устройството са поставени на задната му страна. 

Радиатор за допълнително охлаждане 

Вече споменахме високото натоварване, на което са подложени компютрите на графичните дизайнери и останалите представители на творческите професии, което често води до прегряване и забавяния. SSD дискът Legend 710 обаче е снабден с радиатор, който спестява необходимостта от купуване на допълнително охлаждане. Моделът се предлага в два варианта – с капацитет 512GB и 1TB според приложението и предпочитанията на потребителя. 

Лесна и бърза инсталация 

Както успяхме да се уверим сами, инсталацията на SSD-то става лесно и бързо. Всичко, което трябва да се направи, е да се премахне защитния стикер на радиатора, покриващ тънка термоподложка и да се залепи охлаждането. След това дискът трябва да се инсталира на свободен M.2 порт на компютъра и да се закрепи с винт. 

Производителност 

Както вече споменахме, производителността на Legend 710 е достатъчно добра, за да улесни работата на творческите професии, както и да задоволи нуждите на всеки запален геймър. Нашите тестове показаха, че с помощта на диска зареждането на видеоигрите става значително по-бързо, а забавяния по време на гейминг почти не се наблюдават. 

Температура при натоварване 

Едно от основните предимства на  ADATA Legend 710 са температурите при натоварване и охлаждането му при интензивна работа. Притежателите му могат да са сигурни, че производителността му няма да спадне заради високите температури при продължително натоварване. Това е чудесна новина за хората, които се нуждаят от бюджетен диск без проблеми с охлаждането. Нашите тестове също показаха, че дори и при интензивен гейминг, компютърът запазва температура от не повече от 40 градуса. 

Коректен и сигурен пренос на данните 

Производителят е вградил в устройството LDPC кодиране (Low Density Parity Check Code) и 256-битово AES криптиране, за да осигури коректен и сигурен пренос на данните и като допълнителна защита. За целите на високопроизводителната работа Legend 710 е оборудван с SLC кеш и HMB (Host Memory Buffer) технология. 

Скорост на четене 

Това SSD устройство осигурява скорости на четене и запис съответно 2400 и 1800 мегабайта в секунда. За достигането на тези показатели Legend 710 разчита на PCIe Gen3 x4 и NVMe 1.4. Ето защо много потребители използват диска за ъпгрейд на по-старите си компютърни конфигурации. С него машините се зареждат само за няколко секунди и по време на работа сякаш „летят”. 

Сигурност и гаранция 

Друго голямо предимство на Legend 710 е, че използваните за създаването му компоненти са висококачествени и преди да излязат на пазара са подложени на множество тестове. За допълнителна сигурност производителят предоставя 3-годишна гаранция за устройството. 

В заключение можем да обобщим, че този продукт ще осигури на притежателя си по-високи скорости на четене, работа с големи файлове и игри, безпроблемно сърфиране в интернет, гледане на видеоклипове и др. В добавка, той не заема много място и не изисква кабел и конектор. Като добавим охлаждането – спокойно можем да кажем, че ADATA Legend 710 се представя доста добре за цената си от около 200 лева.