Таблетът Dell Latitude 7220 работи на Южния полюс

Българската експедиция в Антарктика е оборудвана с модерно и издръжливо средство за съхраняване и обработка на дигитална информация под формата на Dell Latitude 7220 Rugged Tablet. Важният за работата на българските учени таблет се отличава с изключителна издръжливост на всякакви условия, каквато несъмнено е нужна за пребиваване в близост до Южния полюс. Той е предоставен на експедицията ни от официалния вносител на марката Dell АСБИС България.

Здрав и производителен

Още външният вид на Dell Latitude 7220 Rugged Tablet подсказва, че това не е обикновен модел, а версия за изследователи, която не се плаши от сурови условия на употреба. Дебелата защита около всички повърхности и ъгли гарантира оцеляването му при изпускане дори от височина малко над метър.

Таблетът има сертификат за защита срещу вода и прах IP65, което означава, че той на практика е напълно водо- и прахоустойчив и може да се използва дори в интензивен дъжд и снеговалеж – качества, които бързо са потвърдени от българските полярни учени. Работният температурен диапазон е в границите -29оС до +62оС.

Машината предлага нужната висока производителност и функционалност за целите на научната експедиция. Тя е снабдена с процесор Intel Core i5-8365U, 16 GB RAM, 512 GB SSD и операционна система Microsoft Windows 11 Professional. Наличието на предна (5MP) и задна камера (8MP), два микрофона и множество портове, сред които USBC 3.1 Gen 2 за бърз трансфер на данни и множество вградени сензори като GPS, дигитален компас, жироскоп и други, осигуряват пълни възможности за навигация, снемане и предаване на данни. За нормалната работа в предизвикателни условия са предвидени две батерии с гореща замяна и специално термично управление.

Специално внимание е обърнато на параметрите на 11,6-инчовият Full HD дисплей с 10 едновременни точки на докосване, който предлага екстремна яркост от 1000 нита и без проблем може да бъде използван в ярко слънчево време дори с ръкавици.

Dell Latitude 7220 Rugged Tablet може да бъде комбиниран с редица допълнителни модули за закрепване, специална клавиатура със стойка и RGB подсветка, както и издръжлива докинг станция с възможност за зареждане на допълнителна батерия (също водо- и прахоустойчиви).

Ценен актив за българските научни изследвания

Д-р Стефан Методиев от Българския антарктически институт, който непосредствено използва Dell Latitude 7220 Rugged Tablet в ежедневната работа по проектите на експедицията, споделя: „Съвременните научни експерименти изискват използването на компютърна техника за съхранението и обработката на данни. В условията, в които работим ние, обаче, много малко продукти изобщо имат шанс да функционират нормално. Затова да разполагаш с толкова издръжливо и функционално устройство като здравия таблет Dell Latitude 7220, е сериозно предимство, което прави работата ми много по-удобна и ефективна. Благодаря на АСБИС България, че ни предостави толкова полезен инструмент, който без колебание препоръчвам на хората, работещи навън и при неблагоприятни условия.“

Конкретните полеви задачи, за които е използван Dell Latitude 7220 Rugged Tablet включват изследвания с наземен магнитометър и привързване на получената информация към локалната геология около Българската антарктическа база, както и охарактеризиране и дискриминация на различните скални разновидности, отделянето на по-младите магматични тела от вместващите ги Горнокредни седименти и евентуалните рудни минерализации привързани към тази магмена активност с помощта на измервания на тяхното естественото магнитно поле.

Повече актуална информация за работата и ежедневието на българската антарктическа експедиция можете да намерите на нейната Facebook страница: https://www.facebook.com/BulgarianAntarcticInstitute

Ето и два от последните постове на нашите сънародници, в които ще намерите интересни факти и любопитни снимки и видеа:

https://www.facebook.com/BulgarianAntarcticInstitute/posts/10158823240973940

https://www.facebook.com/BulgarianAntarcticInstitute/posts/10158821391678940