Намалете времето за обработка с нов сървър от Intel

Макар да струват немалко пари, сървърите също остаряват. В контекста на динамичните бизнес процеси в днешно време този факт не е свързан толкова със загубата на стойност, колкото с друг много по-определящ ефективността параметър – продуктивността. Често от производителността на корпоративния сървър зависи бързодействието на основните приложения, обменът на файлове и не на последно място генерирането на справки, които са изключително важни за вземането на правилни бизнес решения.

Затова въпросът дали да ъпгрейднем сървъра на практика се трансформира във въпроса как и с какво да заменим настоящата машина, ако тя вече е на възраст 5-6 години. Всъщност отговорът изобщо не се оказва сложен, защото гигантът в компютърния хардуер Intel предлага готови системи, които лесно могат да бъдат конфигурирани според нуждите на всеки клиент. Те носят още обозначението L9 и се предлагат от партньорите на официалния дистрибутор на Intel за страната АСБИС България.

Въпросните полуготови системи представляват комбинация от сървърно шаси, дънна платка и двойка процесори от последното трето поколение Xeon Scalable. Тези процесори за изградени по 10 nm технология и разполагат с редица архитектурни подобрения, включително с нови инструкции за работа с научни приложения и софтуер за изкуствен интелект. В този си вид конфигурацията представлява солидно тествана система с оптимална съвместимост и производителност, към която трябва да бъдат добавени само носители за съхранение на данни и допълнителни контролери – например за бързи мрежови връзки.

Инвестиция, която се отплаща във време

След като стана дума за инвестиция в техника, тук е моментът да бъде зададен въпроса какво е реалното предимство на един такъв сървър, използващ 3-то поколение процесори Intel Xeon Scalable. И той има съвсем конкретен отговор, защото от АСБИС България предоставят на своите партньори тестова конфигурация, с която всеки клиент може да оцени реално прираста в производителността.

Полуготовата система е с моделно обозначение M50CYP2UR208, форм-фактор 2U, дънна платка Intel Server Board M50CYP2SBSTD с чипсет Intel C621A и два процесора Intel Xeon Silver 4314.

Точно такъв реален експеримент е проведен в предприятие от хранително-вкусовата промишленост, където се използва база данни с размер 40GB. Дори само нейното зареждане е предизвикателство, с което старият сървър с два процесора Intel Xeon E5-2623 v3 се справя за около 15 минути. Същата операция коства повече от два пъти по-малко време на новия сървър Intel L9 – 7 минути. Подобни са резултатите при генериране на справки, където в зависимост от обема им разликата във времето варира между 450% и 70%. Т.е. при някои от справките времето за генериране е 4,5 пъти по-кратко. Всеки може сам да си представи общата разлика при мултиплициране на честотата на справките във всеки работен ден и общо за една работна година. Ако се вземе предвид часовата ставка на висшия мениджмънт, който е крайният потребител на тази информация, то веднага става ясно, че инвестицията в хардуер бързо се оправдава.

Гарантирано надежден избор, одобрен от CERN

Едва ли има по-висока оценка за качествата, съвместимостта и надеждността на готовите сървъри на Intel от факта, че през последните години швейцарската лаборатория за физични изследвания CERN закупи стотици такива сървъри. Като се вземат предвид изключителните изисквания към точността на изчисленията при научната работа, то едва ли някой може да се съмнява в качеството на сървърите, на които са поверени.

Вие също можете да закупите вашия нов сървър Intel от партньорите на АСБИС България с тригодишна гаранция, която опционално може да бъде удължена до пет години. Оптималната гъвкавост и наличието на стотици компоненти, които могат да бъдат използвани в тези системи, гарантират тяхната изключително широка приложимост и ефективност.