Твърдите дискове Seagate EXOS Е и EXOS X

Прогнозите за ръста на данните, които бизнесът генерира, постоянно биват актуализирани към все по-рязко увеличение. С навлизането на приложенията за изкуствен интелект и Internet of Things е ясно, че обемите от информация за анализ ще растат в пъти, а това означава само едно – корпорациите трябва да са готови да поемат допълнителния товар, ако искат да са конкурентни.

Компютърната индустрия успява да е в крак с нуждите на центровете за данни и да предложи адекватни решения, които да осигурят търсения капацитет и производителност. Един от най-старите и най-успешни производители на твърди дискове – Seagate – също се включва в надпреварата със своите предложения от корпоративен клас – EXOS Е и EXOS X. Двете фамилии са насочени към различни приложения, но предлагат довереното качество на марката и всички технологични иновации, които тя е развила до момента.

EXOS X – решение за данните на бъдещето

Фамилията EXOS X включва модели с голям капацитет: 14, 16 или 18 TB в 3,5“ форм-фактор и с интерфейс SAS или SATA. Те разчитат на предимствата на хелия в работната камера на устройството. Капацитетът на тези модели предполага използване за съхранение на big data, в облачни центрове, системи за видеонаблюдение и стрийминг на видео съдържание.

Големият обем за данни не е единствения плюс на тези дискове. Те предлагат солидна производителност, която варира в много малки граници и може да достигне 260-270 MB/s при EXOS X16 и X18 и дори над 520 MB/s при специалния EXOS 2X14. Специален, защото използва уникална технология с два актуатора и общо четири четящи глави, които могат да четат или пишат данни от две области на диска едновременно.

Моделите EXOS X се характеризират с балансирано енергопотребление, което в съчетание с високата плътност на данните позволява намаляване на общата цена на притежание на центъра за данни, който изисква по-малко площ и по-малко енергия за охлаждане.

Наред с това, основно внимание при Seagate EXOS X е обърнато и на надеждността на устройствата. Дистрибуторът АСБИС България ги предлага с 5-годишна гаранция. Показателят за надеждност на дисковете – средното време между откази – е 2,5 милиона часа. Надеждността на тези модели, обаче, не е само пасивна характеристика. Наличието на сензори за параметрите на околната среда и технологията Seagate Secure (при двата най-големи модела) намалява значителни риска от неприятни изненади и позволява максимално дълъг живот и планово извеждане от експлоатация без загуба или компрометиране на данните.

EXOS E – когато скоростта е приоритет

Твърдите дискове остават сигурен избор за натоварените центрове за данни, където се търси висока производителност и най-вече дълъг живот.

Бързите модели от фамилията EXOS E предлагат висока скорост на въртене – 10000 или 15000 об./мин. в съчетание със солиден капацитет – до 8 TB при 3,5-инчовия EXOS 7E8 и до 2,4 TB при 2,5-инчовия EXOS 10E2400. И двата форм-фактора се предлагат със SATA или SAS интерфейс, а скоростта на трансфер може да достигне 300 MB/s.

Тези модели са предназначени за приложения с трансакции в реално време и високопроизводителни изчисления, където се търси ниска латентност и висока скорост на четене и запис. Натоварването при EXOS E може да достигне 550 TB на година, което е 10 пъти по-високо от това при обикновените десктоп твърди дискове. За високата производителност помагат авангардния кеш, корекцията на грешките в движение и специалния дизайн, който е устойчив на ротационни вибрации.

Дисковете от фамилията EXOS E предлагат всички корпоративни функции за защита на данните, включително самокриптиране, самоизтриване, както и съответствие с наложените правителствени и корпоративни стандарти за сигурност.

Фамилиите твърди дискове Seagate EXOS X и EXOS E се предлагат официално от АСБИС България и партньорите на дистрибутора.