Tenda AC5 – бюджетен рутер за дома и офиса (Ревю)

 

С развитието на интернет технологиите наличието на безжичен рутер у дома или в офиса става почти задължително. Вече свикнахме да работим отдалечено онлайн, да учим, както и да се забавляваме по всевъзможни начини в мрежата. Като потребители притежаваме множество устройства – смартфони, таблети, лаптопи и др., които се нуждаят от сигурен и надежден достъп до интернет. Рутерите на китайската компания Tenda са една от добрите възможности за осигуряване на интернет в дома и офиса на достъпна цена.

 

В редакцията получихме една бройка от модела Tenda AC5 AC1200 и имахме възможност да тестваме неговите възможности. В следващите редове ще споделим впечатленията си за устройството.

 

Първи впечатления

 

Tenda AC5 AC1200 пристигна при нас в голяма кутия, оцветена в типичните за марката червено-оранжеви цветове. Първото, което ни направи впечатление, когато извадихме устройството от нея, е компактният му и елегантен външен вид. Теглото на рутера също е много леко, поради поликарбонатния материал, от който е направено тялото му.

 

Външен вид

 

Tenda AC5 AC1200 има четири антени – две от задната и по една от лявата и дясната му страна. Те могат да се преместват при поставяне на рутера в тесни пространства или в ъглите на стаята.

 

Устройството притежава и четири Ethernet порта, разположени на задната му страна. Там се намират и портът за захранване, бутонът за включване и изключване на Wi-Fi, както и бутоните WPS и Res. 

 

Отпред можем да забележим светодиодите за известия, които светят с дискретна синя светлина. Отдолу пък виждаме два отвора, които ни позволяват да го монтираме с помощта на скоби на стената.

 

Лесен интерфейс и бързи настройки

 

Както се уверихме сами, първоначалното инсталиране и работата след това с рутера на Tenda става лесно и интуитивно с помощта на уеб интерфейс и мобилно приложение. Устройството поддържа две мрежови ленти – 2.4GHz и 5GHz, които могат да бъдат активирани едновременно.

 

MU-MIMO технология

 

Благодарение на вградената MU-MIMO технология, AC5 може да работи с множество устройства едновременно и да предоставя функцията Guest Network. Предоставяйки мрежата за гости на вашите посетители, можете да защитите своята поверителност и сигурност на мрежата. В допълнение, рутерът има четири вида криптиране за защита на Wi-Fi мрежата, скриване на SSID за блокиране на неоторизирани потребители, както и възможност за създаване на blacklist и whitelist.

 

Производителност

 

Тествахме рутера Tenda AC5 AC1200 през компютър, лаптоп и смартфон. И при трите устройства скоростта и качеството на връзката бяха на ниво. Когато излязохме от стаята и затворихме вратата, съвсем очаквано силата на сигнала леко спадна, но беше напълно достатъчна за безпроблемна работа.

 

В заключение

 

Tenda AC5 е добро решение за всеки малък дом или офис, които се нуждаят от добре функциониращ рутер с лесен за използване интерфейс и на достъпна цена. Позициониран в средния клас устройства, рутерът може да се намери на пазара у нас на цена от около 37 лева.