Гъвкавите опаковки – какви са предимствата им?

 

С развитието на технологиите, все повече се променя и обликът на опаковките, които производителите избират за своите продукти. Освен това, днес все повече потребителите обръщат внимание на опаковките и от гледна точна на техния отпечатък върху околната среда. Постепенно производителите също започват да полагат усилия в тази посока, отказвайки се от масивните тежки, твърди картонени и пластмасови контейнери. Но каква е тяхната алтернатива? Отговорът е ясен – гъвкави опаковки.

Какво представляват гъвкавите опаковки?

Обяснено на разбираем език, гъвкавата опаковка представлява опаковка или контейнер, изработен от гъвкави материали, които при пълнене или затваряне могат лесно да се променят по форма. Те могат да бъдат изработени от материали като хартия, пластмаса, фолио и др. или всяка комбинация от тях. Сред популярните варианти на гъвкави опаковки се нареждат: блистерите за лекарства, хартиени опаковки за кайма, пакетчета за ядки и др.

Какви са предимствата на гъвкавите опаковки?

Както вече стана дума, гъвкавите опаковки намират все по-широко приложение в редица индустрии. Причината затова се дължи на големите предимства, които те осигуряват, особено в сравнение с конвенционалните твърди опаковки. Ако се чудите с какво те ги превъзхождат, в следващите редове ще обърнем внимание на техните ключови предимства:

  • По-ниски разходи за опаковане

Оптимизирането на производствените разходи, с цел осигуряването на повече стабилност и по-високи печалби, е сред основните приоритети на всеки бизнес – малък или голям. В този ред на мисли, едно от големите предимства на гъвкавите опаковки е, че те осигуряват по-ниски разходи за опаковането на продуктите. Те изискват използването на по-малко и по-леки материали в сравнение с твърдите опаковки, като осигуряват високо ниво на защита, но на далеч по-изгодна цена.

  • Намаляване на разходите на транспортиране

От горното съвсем логично произтича и следващото голямо предимство: по-ниски разходи за транспортиране. С по-малко материали и по-лек продукт, доставката струва по-малко. Транспортирането на продукти с гъвкави опаковки е много по-рентабилно от тези, опаковани в твърди контейнери. Те са значително по-леки и заемат по-малко място. Така в един камион или товарен контейнер могат да се поберат много по-голямо количество продукти, опаковани в гъвкави вместо в твърди опаковки.

  • По-щадящи са за околната среда

Още едно предимство, което не е за пренебрегване е, че гъвкавите опаковки са по-природосъобразна алтернатива за обемните и твърди опаковки. Причините за това се дължат на няколко различни аспекта. От една страна, вече споменахме, че поради тяхната гъвкавост, могат наведнъж да се пренасят по-големи товари, което пък намалява произведените въглеродни емисии от транспортирането на продуктите. Освен това, при използването на продукти с такива опаковки, потребителите изхвърлят значително по-малко отпадъци, което отново носи ползи за опазването на околната среда.

  • Отпада необходимостта от залепване на етикет

Фолийните гъвкави опаковки ( тези, които се използват за ядки и други насипни продукти) се предлагат с цветен печат, така че при тях отпада необходимостта от залепване на етикет. Нужната информация се отпечатва директно върху опаковката.

 

  • Гарантират на потребителите удобство и дълготрайност на продукта

Въпреки, че са направени от по-леки материали, гъвкавите опаковки осигуряват оптимална защита на продуктите, които се съхраняват в тях. Освен това, те добре запечатват съдържанието, което се намира в тях, за да осигурят дълготрайност и свежест на продукта. В допълнение, модерните гъвкави опаковки разполагат и с механизми за лесно отваряне, което предоставя на потребителите повече комфорт и ги стимулира отново и отново да избират тези продукти.

Ако търсите доверен партньор, който да изработи гъвкави опаковки за вашите продукти, свържете се с Елекс Холдинг Груп. Компанията разполага със значителна експертиза в тази сфера и ще ви помогне да откриете подходящите гъвкави опаковки за вашите продукти. В богатото им продуктово фолио ще откриете още самозалепващи етикети, бандеролни етикети, търговско оборудване и др.