Ревю на смартфона Nokia X20

През пролетта финландската компания HMD Global, която развива телефоните Nokia, представи най-новата си X серия смартфони. Тя се отличава с много добра производителност, първокласни камери, тригодишна гаранция за сигурност и издръжливост. Не на последно място, моделите от серията са създадени с мисъл за околната среда и имат редица добавки, свързани с тази мисия на телеком гиганта.

Екипът на Tech.OFFNews.bg получи възможност да тества смартфона от най-високия клас в серията – Nokia X20. Със своята 64 мегапикселова четворна камера и дълъг живот на батерията, той се позиционира при най-високия клас от всички нови модели на компанията. В добавка, моделът идва с три години гаранция, тригодишна актуализация на операционната система, както и с ежемесечни актуализации на неговата защита.

Първи впечатления

Още при изваждането от кутията се вижда, че Nokia X20 е компактен и удобен за ползване смартфон. При взимане в ръката устройството се усеща консистентно и сигурно. Можем да кажем, че усещането е че този модел може да бъде изтърван на земята, без особени последствия за него. Пластмасовият му корпус и високата защита на стъклото (Gorilla Glass 5) го правят устойчиво при падане и подходящо за ползване при екстремни условия – на дълго пътуване, на море или излет в планината.

Корпусът на Nokia X20 е с размери 168.9 x 79.7 x 9.1 мм., а теглото му е едва 220 грама. Големите размери на дисплея му го правят еднакво удобен за ползване от хора на различна възраст. Смартфонът се предлага в два стилни цвята – Midnight Sun и Nordic Blue, вдъхновени от финландската природа, които са подходящи както за мъже, така и за жени. В нашата редакция дойде синята версия на апарата.

Клетъчни комуникации

Nokia X20 е смартфон от висок среден клас, който поддържа бърза 5G връзка, както и предишните поколения мобилни стандарти GSM (Global System for Mobile communication), HSPA (High Speed Packed Access) и LTE (Long Term Evolution).

В добавка устройството разполага с безжични модули за Wi-Fi Direct и Bluetooth, възможност за създаване на hotspot, както и поддръжка на трите най-популярни позициониращи спътникови системи – американската GPS, руската GLONASS и европейската GALILEO. Комуникационните функции включват още стандарта за безжична връзка на много близко разстояние NFC (Near Field Communications), както и USB интерфейс. Музикалните фенове могат дори да слушат FM радио в движение на своята Nokia X20.

Камера

Безспорно една от най-впечатляващите функционалности на X20 са четирите й основни камери с оптика ZEISS. Те са разположени в компактен кръг на гърба на устройството, който изглежда много по-стилно, в сравнение с редица други популярни модели и марки.

Иновативният Dual Sight режим позволява да се заснема видео с предната и задната камера или с две от задните камери едновременно – функционалност, която е изключително подходяща за влогъри и инфлуенсъри. Нашите тестове показаха, че независимо дали снимаме природен пейзаж, или портрети в близки планове, Nokia X20 прави качествени снимки с ярки цветове, които изглеждат гладки и непикселизирани при разпечатване. Още една нова функционалност на устройството е, че то може да постави воден знак на всяка снимка, за която собственикът му иска да заяви авторство.

При заснемане на видео с 64-мегапикселовата четворна камера получихме клипове на професионално кинематографично ниво. За перфекционистите устройството предлага и …

Цялото ревю е достъпно в технологичния сайт Tech.Offnews.bg