Ревю на смартфона Nokia G20

Финландската компания HMD Global, която произвежда смартфоните Nokia, представи през април няколко впечатляващи нови модела, които балансират добре между функционалности, производителност, дълъг живот на батерията и достъпна цена. В Pixelmedia.bg получихме възможност да тестваме един от тях, а именно Nokia G20 – телефона с по-високи показатели от серията G. Той надгражда G10 и добавя редица допълнителни възможности, запазвайки същевременно характерния за серията изчистен дизайн и стил.

Вижте още: Как Nokia X10 се грижи за околната среда

Разопаковане – какво има в кутията?

Nokia G20 идва в компакта кутийка, достатъчно малка за да не заема много място в каквато и да било чанта. В нея ще намерите още игла за отваряне на слота за карти, множество книжки с инструкции и информация за гаранцията, зарядно устройство и type-c кабел. Телефонът е с предварително инсталиран протектор на екрана, което осигурява много по-добра защита.

G серията на Nokia се отличава с елегантен, скандинавски дизайн, в лек (едва 197 гр.) и тънък корпус. Конкретно G20 се предлага в два цвята – Glacier и Night, като в редакцията ни дойде Glacier – версията. Размерите на телефона са 164.9 на 76 на 9.2 мм. Корпусът е изцяло покрит с пластмаса, поради което се усеща изключително солидно, подобно на останалите модели от серията. Големината на модела всъщност е идентична с тази на G10, но е много по-бърз от него. И двата апарата се предлагат с операционна система Android 11 и ще получат ъпдейт на операционната система за срок от две години, както и три години на сигурността.

Екранът

на Nokia G20 е 6.52 – инчов, IPS LCD, а съотношението му към тялото е 81.9 процента. Резолюцията е 720 x 1600 пиксела (20:9 съотношение, ~269 ppi).

Смартфон Nokia G20

Камери

Смартфонът разполага с четворна задна камера с основен 48 мегапикселов широкоъгълен сензор. Той има още 5 мегапикселов ултраширокоъгълен сензор, 2 мегапикселов сензор за дълбочина и 2 мегапикселов макро сензор. Сред екстрите й са LED светкавица, HDR и панорамна функция. Може да записва 1080p@30fps видео. И четирите задни камери са в кръг, разположен централно на задния панел, който представлява приятен акцент към дизайна на апарата. Предната селфи камера е с резолюция 8 мегапиксела.

Моделът има говорител, както и 3.5 мм. аудио жак.

Комуникационни стандарти

Nokia G20 не поддържа 5G, но затова пък работи със стандартите GSM от второ поколение, HSPA от трето и LTE от четвърто поколение. Разполага, разбира се и с модул за Wi-Fi (версии 802.11 b/g/n), както и с функция за създаване на точка за безжичен достъп (hotspot). Поддържа версия 5.0 на Bluetooth, както и NFC (Near Field Communications). Сред позициониращите системи, с които разполага, са A-GPS, GLONASS и BDS.

Телефонът има също FM радио, както и USB Type-C 2.0 порт.

Процесорът,

както може да се очаква, е по-мощен от този на G10. Телефонът е с чипсет MediaTek Helio G35 (12 nm) и Octa-core 4×2.3 GHz процесор. Той разполага също с графичен ускорител IMG PowerVR GE8320 и се предлага в България в конфигурация с 4/64GB памет. Разполага и със слот за microSDXC карти. Всичко това му позволява да предлага много добро съотношение между производителност и цена.

Сред важните акценти при предлагането на този модел са включените двугодишни ъпдейти на операционната система, както и три години ъпдейти за сигурност.

Батерията

на Nokia G20 e друго много сериозно предимство на този модел. Тя е с капацитет 5500 милиамперчаса, литиево – полимерна. Това позволява на устройството…

Цялото ревю е достъпно в технологичния сайт PIxelmedia.bg