Топ ползи от СПА процедурите

 

СПА процедурите са един от любимите начини за релаксация на повечето хора по света. Те носят успокоение както на душата, така и на тялото и помагат човек наистина да отпочине така, както заслужава.

А какви са здравословните ползи от това? Ето няколко причини още днес да потърсите актуални оферти за СПА процедури и да планирате своята почивка.

Подобряване на сърдечно-съдовото здраве

Според Брус Бекер, експерт по медицина, потапянето във вода е като кардио тренировка. Това е така, защото водата оказва по-голям натиск върху тялото ви, което увеличава сърдечния обем. С други думи, когато се потапяте във вода, сърцето ви работи по-усилено и това му помага да остане здраво.

Облекчаване на безсънието

Топлата вода насърчава релаксацията, което ви помага да спите. Това е много лесно за обяснение. Когато поставите напрегнатото си тяло във вана с гореща вода, топлината повишава телесната температура и отпуска мускулите. Това ви прави уморени и спокойни, а това може да ви помогне да спите по-добре.

Не трябва обаче да се опитвате да заспивате във водата.

Болките и спазмите намаляват

Както се споменава по-горе, горещата вода ви помага да отпуснете тялото си. Това може също да облекчи болки и спазми, свързани със спортни наранявания като мускулни разтежения или дори артрит.

Ако нещо ви боли, разбира се ако не става дума за счупена кост, хубавото накисване във вода вероятно ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Понижава се кръвното налягане

Изследователят от клиниката „Майо“ в САЩ Томас Алисън е провел проучване, което показва, че времето в СПА център може да понижи кръвното ви налягане. Това е чудесно решение за онези хора, които са изложени на риск от сърдечни заболявания или страдат от хипертония.

Разбира се, ако страдате от подобни проблеми, трябва да се консултирате с вашия лекар, но изследванията на д-р Алисън показват, че горещата вода увеличава сърдечната честота, като същевременно понижава кръвното налягане по здравословен за човека начин.

Помощ при диабет и загуба на тегло

Според някои експерти, хората с диабет, които си правят редовни СПА процедури, могат да намалят кръвната си захар и нивата на глюкоза в кръвта. Друго изследване показва, че вземането на вана за 30 минути, шест дни в седмицата, помага за загубата на четири килограма за месец.

Това звучи повече от страхотно.

Раздяла със стреса

Цялото това отпускане и топлина са добри за вас и физически, и емоционално. Седенето в топла вода и знанието за многобройните ползи за здравето може значително да намали стреса. Всичко това може да доведе до положителни промени върху вашето психическо и телесно състояние и може да повиши усещането за общо благосъстояние.