Пет водещи технологични тренда през 2022

Технологичният скок в развитието на човечеството в последните десетилетия е впечатляващ. Процесът на активна дигитализация може да се обобщи в няколко големи направления, които се очакват с най-голямо нетърпение и любопитство през 2022. 

Онлайн сигурност на обхватна база данни

Защитата на чувствителна информация и информационна сигурност е сериозен и актуален проблем в последните години. В негови жертви се превърнаха както знаменитости, чиито лични снимки изтекоха в Интернет, така и цели институции, които поради недостатъчни предпазни мерки се оказаха виновни за кражбата на лични данни на множество потребители. Големият въпрос, на който технологията трябва да отговори, е как да се затвори тази своеобразна кутия на Пандора, и да се намери оптимален начин и технология, която да гарантира поддържането на крехкия естествен информационен баланс.

Поява на масови отворени онлайн курсове (MOOC)

С рязката смяна на образователните модели и тяхното мигриране онлайн се променя структурата на цялата учебна система и начина, по който се усвоява и борави с информация. Логично следствие от този феномен е и появата на масовите отворени онлайн курсове, в които всеки с подходящо устройство и достъп до Интернет е добре дошъл да участва. Не се изискват никакви специални условия или предварителна подготовка. При занятията освен на традиционни материали като лекции, видеа, списък с литература, се разчита изключително много на интеграцията и взаимодействието между участниците, което всъщност е уникалното. 

Конструиране на квантови компютри

Квантовите компютри са устройства от ново измерение, които използват принципите на квантовата механика, за да изведат технологията на съвсем различно равнище в сравнение с традиционните. Суперкомпютрите, които познаваме към момента, не са особено добри в едновременното обработване и анализиране на безкрайно многото различни вероятности за протичане на дадена ситуация в реалния свят. Квантовите, от друга страна, се оказват безценни при оценяването на различни инвестиционни алтернативи, симулиране на химични субстанции на молекулно ниво във фармацевтичната индустрия и други.

Многоядрените процесори стават масови

Да, многоядрените процесори вече не са запазени само за компютрите и лаптопите ни, а ще навлязат смело и в конструкцията на камери, смартфони, облачни сървъри, игри. Това ще направи устройствата значително по-функционални и ще промени коренно представите ни за тях.

Развитие на софтуерно дефинираните мрежи (SDN)

Подходът позволява конфигуриране на мрежата по нов динамичен и ефективен начин начин, който я оптимизира, централизира и улеснява наблюдението и контрола ѝ, преодолявайки статиката на традиционните варианти. Основната предпоставка за появата и развитието на SDN е нуждата да контролираме достъпа до информация през различни крайни устройства, което е свързано и с онлайн сигурността.