Препоръки за избор на щори за дома от Mr.Bricolage

Видове щори


Вътрешни – Те се превърнаха в задължителен елемент от интериорната декорация. Независимо дали ги комбинираш с пердета или завеси, разнообразието от материали и леснотата на окачване ги прави практично и красиво допълнение към всяка стая. С огромен каталог от избор и лесно комбиниране с декоративни възглавници или шалтета, инсталацията им е не само практична, но и отлична възможност за освежаване на сиви помещения.


  • Венециански – Може да ги забележите навсякъде, защото това познатите хоризонтални алуминиеви модели, които набраха популярност заради достъпната си цена и добрите си затъмнителни свойства. 


  •  Дървени – Те са със същата форма и конструкция като венецианските, но за разлика от тях са направени от дървени плоскости. Поради естествената им красотата и органичните материали, от които са изработени, те внасят настроение и уют във всеки дом, а ефектът им е както и практичен, така и декоративен.


  •  „Руло“– Стандартните модели са изработени от плат и са на изключително достъпни цени. Огромното цветово разнообразие ги прави подходящи за всяко помещение и няма нужда да се притесняваш, че поддръжката им е трудоемка, защото те са направени от материя, която не задържа прах.  Можеш да регулираш нивото на затъмняване, като при напълно спуснато положение предпазването от светлина е пълно.


  • „Ден и нощ“– Те са подобни на модел “руло”, но материята, която се развива е изградена от редуващи се прозрачни и непрозрачни ивици. Когато се припокриват – осветяването е частично, а когато се разминават – затъмнението е пълно.


  •  Римски – Те са толкова красиви, колкото и практични. В спуснато си състояние са позиционирани плътно до стъклото на прозореца, а с надигането им – платът красиво се надипля на катове. Специфичния момент тук е умелият подбор. При правилно измерване и избор на материя и цвят, този тип щори могат напълно да преобразят твоят дом.


  • Вертикални – отличават се с елегантен дизайн и неограничен избор от цветове и материали. Най-голямото им предимство е способността да карат всяко помещение да изглежда по-високо и просторно. Този оптически ефект ги прави перфекти за компакти помещения. 


Външни – Те предлагат плътна светлоизолация и предпазват от загуба на топлина през прозореца, намаляйки разходите за отопление. Спуснатите външни ролетни щори демотивират крадците и ги отказват от намеренията им, особено ако към тях се добави резе, което да ги заключва. 

Съобрази се с нуждите на стаята

Преди да вземеш финално решение за моделът щори, който желаеш да закупиш, мосю бриколаж те съветва да си дадеш ясна сметка за какво очакваш да получиш като резултат.


В стаи като спалнята и детската стая е желателно да избереш модел с гарантирани затъмнителни свойства и лесно регулиране, за да може не само да блокираш слънчевите лъчи, но и да защити личното ти пространство от чужди погледи.


Обратното важи за кухнята и трапезарията, където светлината е от огромно значение. Щорите в тези помещения трябва да са по-скоро декоративни елементи, за да е достъпна естествена светлина по време на готвене и хранене, а моделите затъмнители да внасят уют и настроение, което повдига апетита.

 

За всекидневната са подходящи модели, които манипулират „архитектурата“ на самата стая и ти дават възможност да си поиграеш с текстура, мащаб, цвят и модел. Ако съобразиш щорите с вътрешните осветителни тела, можеш да постигнеш впечатляващ ефект от тяхното стилово допълване и баланс на естествена и изкуствена светлина в помещението.