Биткойн: Роден от финансова криза

 

 

Да се надяваме, че на този етап, все повече хора са наясно с факта, че световната икономика не е толкова приказна гледка, колкото мнозина смятаха. Истината е, че финансовите балони ни дебнат зад всеки ъгъл:

 

Потребителски дълг

Национален дълг

Стоковата борса

 

Финансова криза

 

Всичко това е пряк резултат от фиатните (традиционните) валути, заедно с политиката на правителствата и централните банки. Дългът предизвика финансовата криза през 2008 г., когато бе сринат имотния пазар.

 

Тогава беше така, че ипотечните кредити се отпускаха без никакви проблеми, като всичко ставаше много бързо. Накрая всеки притежаваше къщи, апартаменти и луксозни вили. Дори най-ниската класа на обществото. В този момент, на правителствата (особено на САЩ), им се налагаше да спасяват финансовите институции.

 

Въпреки това, настоящите цифри за потребителския и националния дълг показват, че при следващата криза ще се налага спасяването на цели държави. Въпросът е дали някой ще успее да го направи.

 

За щастие на Съединените щати, технически е невъзможно нацията някога да се срине икономически. Причината е, че американският дълг е деноминиран в собствената им валута – щатския долар (USD).

 

Ако кризата се появи, Съединените щати могат просто да отпечатват повече долари, за да покрият дълга си и да изплатят дължимото. По този начин, обаче, ще унищожат покупателната способност на своите граждани и всички притежатели на щатски долари. Ако правителството на САЩ някога предприеме толкова драстични действия, най-вероятният изход ще бъде хиперинфлацията.

 

Държави като Венецуела, Аржентина, Турция и Сирия вече имат проблеми с инфлацията. Във всяка от тези засегнати страни покупателната способност на техните граждани се унищожава. Докато гражданите продължават да губят вяра в своята валута, те естествено гледат към алтернативни средства за обмен. Именно там се намесват криптовалути като биткойн.

 

Защо хората се обръщат към биткойн във времена на икономическа криза?

 

Фиатната валута извлича стойността си от гражданите на дадена държава, които вярват, че тя действително има стойност. Във времена на икономическа криза тази вяра редовно се срива.

 

Това, което влошава нещата, е, че в тежки икономически времена правителствата са склонни да налагат потискащи мерки за контрол на капитала, опитвайки се да подкрепят своята валута. Естествено, гражданите губят вяра в своите правителства, валута и финансови институции.

 

В крайна сметка не бихте ли отказали да се доверите на вашата банка с парите си, ако те ограничат тегленето от банкомати до 1 долар/евро/йена на ден?

 

Точно това се случи във Венецуела. В Гърция беше може би по-лошо, като 1,6 милиарда евро бяха конфискувани директно от банковите сметки на гражданите, за да помогнат за изплащането на държавния дълг.

 

Предимството на ограниченото предлагане

 

Биткойн предлага алтернатива на фиатната валута. Да, той е изключително волатилен в момента. Въпреки това, фиксираното предлагане от 21 милиона биткойна означава, че не може да настане хиперинфлация. Фиатните валути от друга страна, технически са с безкрайно предлагане.

 

Това означава, че гражданите трябва да имат вяра, че тяхното правителство и централни банки ще запазят покупателната им способност. С тази разбита увереност изглежда, че хората сега избират да пренасочат вярата си към Биткойн.

 

Това всъщност има много смисъл, тъй като флагманската криптовалута не се контролира от нито една централна банка или правителство. Контролът на капитала не може да бъде наложен и биткойн може свободно да осъществява транзакция зад граница.

 

Как изглежда бъдещето?

 

Не можем да кажем със сигурност, че това, което се случи на финансовите пазари през 2007-2008 година е истинската причина за разработването и разпространението на Биткойн. Знаем само, че тогава се създаде тази криптовалута, която години по-късно е най-нашумялата тема в света на финансовите технологии.

 

Въпросът, който трябва да си зададем е следният: Способен ли е Биткойн, или като цяло, която и да е друга криптовалута, да бъде потенциалното решение на следващата финансова криза, която неизбежно наближава? Можем ли да се доверим, че това ще бъде спасението от „потъване“ на държавите? Или това си остава блян в главите на повечето крипто ентусиасти?

 

Знаем потенциалът на Биткойн като глобална валута. Знаем, че цикличността на икономиката в крайна сметка ще доведе отново до рецесия. Единственото нещо, което се изисква от нас е да оставим времето да покаже накъде ще поеме първата криптовалута и дали тя ще бъде решението на всичките ни проблеми.